Isu Panas

Tun M Bukan Boneka DAP

SHAH ALAM – DAP menegaskan bahawa Pengerusi Pakatan Harapan (Harapan), Tun Dr Mahathir Mohamad bukan patung boneka mereka, seperti yang dimomokkan oleh BN dan Umno ketika ini.

Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang berkata, amat mustahil untuk Mahathir menjadi patung boneka untuk partinya serta dirinya, dengan terdapat beberapa perbezaan ideologi politik di antara mereka berdua.

“Mengapa saya perlu menjadi tuan yang memberi arahan kepada Mahathir sekarang ini kalau kita melihat kepada logik bahawa sebelum ini, Mahathir pernah menjadi Perdana Menteri Malaysia selama 22 tahun.

“Saya rasa, budak sekolah pun boleh fikir sama ada betul atau tidak Mahathir adalah boneka saya,” katanya dalam satu kenyataan, semalam lapor Sinar Harian.

Justeru, beliau meminta kumpulan cybertroopers Umno dan BN supaya berhenti menyebarkan propaganda tersebut yang didakwanya sebagai salah satu cara untuk menghina pemikiran orang Melayu.

Ahli Parlimen Gelang Patah itu berkata, beliau dan Mahathir mempunyai satu matlamat sama, iaitu menyelamatkan Malaysia daripada menjadi sebuah negara gagal dan bebas kleptokratasi.

“Malaysia sekarang dikenali dunia sebuah negara kleptokrat di bawah pentadbiran Datuk Seri Najib selama beberapa tahun, sesuatu perkara yang mungkin kita tidak fikirkan sepanjang beberapa dekad penubuhan negara ini.

“Malah, kita telah ditinggalkan oleh negara Korea Selatan dan Taiwan dan lebih membimbangkan, sekiranya beberapa negara lagi seperti Vietnam, Thailand dan Indonesia meninggalkan kita dalam pelbagai aspek pembangunan negara.

“Oleh itu, seluruh rakyat Malaysia perlu bersatu padu dalam usaha menyelamatkan negara ini bagi memperbetulkan keadaan supaya Malaysia kembali menjadi contoh terbaik kepada negara lain dalam pelbagai aspek,” tegasnya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");