Isu Panas

DAP Gembira Bakal Mabuk-Mabuk Di Pesta Arak

Sebelum ini, DBKL telah membuat keputusan tidak memberi kelulusan kepada penganjur Better Beer Festival dan Oktoberfest 2017 kerana bercanggah dengan enakmen DBKL.

Ia menyalahi undang-undang kerana diadakan di kawasan terbuka.

Polis pula mendapat maklumat bahawa kumpulan militan sedang merancang melakukan sabotaj terhadap penganjuran pesta arak itu kerana dianggap sebagai sesuatu yang bertentangan dengan perjuangan mereka.

Yang terbaru, pihak Polis juga tidak akan meluluskan sebarang permit bagi penganjuran pesta arak “Centro German F&B Party” yang dijadualkan berlangsung di sebuah pasar raya di Klang, 12 dan 13 Oktober ini.

Pengerusi DAP Sarawak, Chong Chieng Jen bertindak kurang ajar apabila dilaporkan telah membidas pihak berkuasa di semenanjung termasuk pihak polis kerana enggan membenarkan penganjuran pesta arak tersebut.

Malah Chong Chieng Jen DAP turut mengeluarkan kenyataan bodoh apabila mendakwa tindakan pihak berkuasa mengharamkan pesta arak adalah “tanda jelas” kononnya Umno sedang bekerjasama dengan PAS untuk menjadikan Malaysia negara yang lebih ektremis dan kurang toleransi.

Beliau gagal untuk memahami sebab sebenar pesta arak itu diharamkan dan ianya tidak ada kena mengena dengan politik tetapi ia melibatkan keselamatan dan undang-undang.

Tambahan pula, acara Oktoberfest di Glasgow, Scotland juga telah dibatalkan selepas penganjur tidak mendapat lesen minuman. Pesta arak itu sepatutnya diadakan di Blythswood Square dari 19-23 Oktober 2016.

Lembaga Pelesenan Glasgow telah menolak lesen selepas bantahan daripada pihak polis dan peniaga. tempatan. Polis bimbang tentang keselamatan dan orang yang mabuk.

Apakah negara Scotland sebuah negara yang ‘lebih ekstremis’ dan ‘kurang toleransi’ kerana telah membatalkan pesta arak Oktoberfest?

Oktoberfest di Tobacco Dock, London Timur juga telah dibatalkan pada 9 Oktober 2015.

Yang terbaru, Oktoberfest pertama yang dijadualkan di Warren dibatalkan Jumaat kerana Suruhanjaya Kawalan Liquor negeri menafikan lesen.

Acara sulung yang ditaja oleh bandar raya dan Warren Kiwanis, dijadualkan berlangsung siang hingga 9 malam di taman yang terletak di selatan Jalan Chicago, antara jalan Ryan dan Dequindre tetapi ia dibatalkan pada 29 september 2017 selepas suruhanjaya itu menafikan lesen.

Perkara yang sama berlaku di Venezuela apabila penganjur Oktoberfest telah membatalkan pesta arak tersebut. Sebelum ini, bandar La Colonia Tovar, Venezuela telah mengadakan Oktoberfest sendiri pada bulan September dan Oktober setiap tahun sejak 1970.

Penulis sertakan satu komen pembaca portal yang sekolahkan puak DAP. Lihat di bawah :

DAP, appreciate if you could shut your mouth for sometime. Dont make big fuss about this beer fest. Alcohol is illegal in Hinduism and Buddism. What are you talking about? Use your common sense when touching any issues on cigarettes and alcohol. No religion encourage alcohol. Keep that in mind please! We have enough social problems with those drugs and alcohol.

Realitinya, tiada ‘lebih ektremis’ atau ‘kurang toleransi’ dalam isu ini. Peminat minuman arak masih boleh melepaskan gian mereka dengan mengunjungi kelab-kelab dan bar-bar di negara ini. Mereka juga boleh minum arak sepuas hati mereka di premis tertutup.

Begitu jelas bahawa puak DAP sengaja mahu mempolitikkan isu ini. Dan yang ekstremis dan kurang toleransi sebenarnya adalah parti cauvinis DAP itu sendiri.

Sebagai contoh, Deklarasi Setapak 1967 masih lagi terpampang di dalam web rasmi DAP tanpa mereka rasa malu bersalah. Ini secara tidak langsung menunjukkan DAP masih berpegang kepada deklarasi itu.

Deklarasi Setapak memperkukuh pandangan DAP bahawa dua kelompok ‘Bumiputera’ dan ‘bukan Bumiputera’ mesti diTENTANG.

Begitu juga dengan dasar-dasar songsang parti DAP seperti dalam gambar di bawah:

Deklarasi Setapak dan dasar-dasar DAP sangat jelas telah menghina perlembagaan Malaysia yang menggariskan kedudukan istimewa Melayu dan Bumiputera termasuk di Sabah dan Sarawak.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");