Isu Panas

Bersatu Akan Melemahkan Umno?

SHAH ALAM – Kewujudan parti Bersatu dianggap sebagai politik tidak sihat apabila dikatakan menjadi ancaman terbesar buat Umno.

Sejak awal penubuhannya sehingga kini, ada sahaja kontroversi yang terpalit terhadap Bersatu, sama ada daripada ahlinya sendiri atau terdapat unsur-unsur lain.

Timbalan Naib Canselor, Pembangunan Pelajar dan Jaringan Komuniti Universiti Selangor (Unisel), Prof Dr Shaharuddin Badaruddin, berpendapat, Bersatu merupakan ancaman terbesar Umno dan kerana itu ia akan terus dilanda kontroversi.

“Para pengkaji politik mendapati Bersatu ada kekuatan tersendiri, di mana jika mereka berjaya mencuri 10 peratus ahli Umno, parti ini akan terus kuat.

“Disebabkan menjadi ancaman, pelbagai kaedah yang digunakan untuk memastikan parti ini tidak akan bergerak lurus tetapi diselang-seli dengan liku ranjaunya,” katanya kepada Sinar Online.

Beliau berkata, perkara itu sudah disedari Umno, justeru parti itu menggunakan pelbagai medium termasuk jentera-jentera dalam kerajaan sendiri untuk melemahkan Bersatu.

“Umno juga dilihat turut menggunakan jentera propaganda mereka termasuk media dan sebagainya termasuklah memperbesar-besarkan isu yang kecil untuk menampakkan kelemahan Bersatu,” katanya.

Dalam pada itu, Shaharuddin berkata, kontroversi dan beberapa peristiwa melanda Bersatu sama dengan apa yang berlaku terhadap PKR pada 1998.

“Pada tahun itu juga, PKR bergelut dengan pelbagai kontroversi. Itulah resam parti baharu di mana situasi sebegini akan berlaku.

“Bersatu hanya perlu meneruskan momentum sedia ada dan memastikan semua ahli hingga akar umbi bersama-sama mereka,” katanya.

Terdahulu, Bersatu dihimpit pelbagai kontroversi apabila ahli-ahlinya di beberapa negeri menghantar memorandum kepada Jabatan Pertubuhan Pendaftaran (ROS) untuk mendesak siasatan dijalankan terhadap parti itu berkenaan Mesyuarat Agong yang diadakan.

Selain itu, beberapa pemimpin tertinggi Bersatu turut menarik diri apabila dikatakan perjuangan parti Bersatu sudah berubah dan wujud tikam belakang dalan kalangan mereka.

Terkini, penggunaan nama Armada untuk sayap pemuda parti itu dikatakan melanggar perlembagaan dan boleh menyebabkan parti itu diharamkan.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");