Berita Hari Ini

Lagi Kedai Larang Bukan Muslim Masuk Tetapi…

JOHOR BAHRU – Selepas masyarakat bukan Islam kecoh dengan sebuah kedai dobi di Muar yang beroperasi secara ‘mesra Muslim’, kali ini sebuah kedai terapi kesihatan juga guna kaedah sama.

Premis milik syarikat Kyosei terletak di Larkin Perdana di sini itu mencetuskan kontroversi selepas ia menayangkan notis di pintu masuknya yang jelas menyatakan hanya orang Melayu warga Malaysia dibenarkan berurusan.

Menurut laporan akhbar China Press, kedai tersebut menjual barangan kesihatan dari Jepun dan produk rumah. Kedai itu juga dikatakan hanya menggunakan bahasa Melayu dalam menjalankan segala “aktiviti promosinya”.

Notis makluman dicetak dalam bahasa Melayu dan Mandarin turut ditampal di luar kedai tersebut dengan menyatakan: “Harap maklum bahawa kami hanya menggunakan bahasa Melayu dalam semua aktiviti promosi.

“Hanya warganegara Malaysia berbangsa Melayu dibenarkan masuk. Kami minta maaf atas segala kesulitan.” Manakala notis dalam bahasa Mandarin pula ia berbunyi: “Pelanggan Cina digalakkan untuk cari lokasi cawangan.”

Pengurus cawangan tersebut yang enggan didedahkan namanya memberitahu China Press bahawa syarikat itu sudah mempunyai ramai pelanggan Cina dan kini mula memberi fokus segmen pasaran kepada Melayu pula.

Bahkan Kyosei ada membuka cawangan di Ipoh, Perak dan Kuala Lumpur selain sekitar Johor sendiri yang hanya menggunakan bahasa Melayu untuk lebih mudah berkomunikasi dengan pelanggan daripada bangsa itu sahaja.

Tinjauan mendapati lebih 50 pelanggan Melayu memenuhi premis tersebut untuk mendengar taklimat dengan hanya perlu membayar RM1 sebelum mereka kemudian diberikan pek cenderamata berupa serbuk kopi dan biskut.

Namun beberapa pekedai bukan Melayu di premis bersebelahan pula berbelah pendapat mengenai operasi Kyosei dengan ada menyifatkan ia berbaur rasis tetapi ada anggap itu hak pemilik yang tidak salah dari segi peraturan.

Pengurusnya menjelaskan bahawa syarikatnya itu tidak mempraktikkan “diskriminasi kaum” kerana mereka tetap ada beberapa cawangan lagi di Johor dan negeri-negeri lain yang memang khusus hanya untuk pelanggan Cina.

Meskipun bimbang mengenai kewujudan kedai sebegitu di Johor yang kebanyakan penduduknya bangsa Melayu, beliau mengatakan ia merupakan strategi pemasaran syarikat dan bukan bertujuan mengasingkan pelanggan Cina.

Bulan lalu, Sultan Johor mengancam menutup sebuah kedai dobi di Muar selepas meletakkan tanda di luar kedainya yang berbunyi “Mesra Muslim” bahkan mendakwa Johor bukan negeri Taliban. – Agensi/Mynewshub.cc/HAA

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");