Berita Hari Ini

Najib & Isteri Mengadap Putera Charles, Camilla

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor hari ini menghadap Putera Charles, Prince of Wales dan isteri baginda, Camilla, Duchess of Cornwall di Hotel Majestic, malam ini.

Pertemuan berlangsung kira-kira 15 minit sebelum kedua-dua pasangan diraja itu menghadiri majlis Makan Malam Gala di hotel berkenaan yang diadakan untuk meraikan lawatan keluarga diraja England itu.

Lawatan pertama pasangan diraja itu ke Malaysia adalah bersempena ulang tahun ke-60 hubungan dua hala antara United Kingdom dan Malaysia.

Pasangan diraja itu yang tiba di ibu negara pada Khamis, dijadual melawat pelbagai tempat di Kuala Lumpur, Perak, Sarawak dan Pulau Pinang selain menyertai pelbagai acara penting sepanjang lawatan selama tujuh hari dari 2 hingga 8 Nov.

Kerabat diraja British yang pernah melawat Malaysia sebelum ini ialah Ratu Elizabeth II dan Duke of Edinburgh bagi menghadiri upacara perasmian Sukan Komanwel Ke-16 di Kuala Lumpur pada 1998 dan Putera William, Duke of Cambridge dan isteri Kate Middleton, Duchess of Cambridge, pada September 2012.

Hubungan dua hala antara Malaysia dan United Kingdom meliputi pelbagai bidang termasuk perdagangan, pertahanan dan keselamatan, pelaburan, pendidikan, ekonomi digital, teknoloji hijau, tenaga boleh diperbaharui dan pelancongan. – BERNAMA

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");