Jenayah

Pengutip Besi Buruk Curi Tangga Dipenjara

KUALA LUMPUR – Padah mencuri dua tangga aluminium, seorang pengutip besi buruk dipenjara dua bulan oleh Mahkamah Majistret, di sini hari ini.

Majistret Mohd Azali Ibrahim menjatuhkan hukuman itu terhadap Muhammad Fakry Ariffin, 27, selepas dia menukar pengakuan kepada bersalah mencuri dua tangga aluminium milik Lean Tam Hen, 58, di hadapan sebuah rumah, di Sungai Way, dekat sini pada 9.15 pagi 5 Oktober lepas.

Mahkamah memerintahkan tertuduh menjalani hukuman penjara tersebut bermula dari tarikh tangkap iaitu pada 5 Oktober lepas.

Muhammad Fakry didakwa mengikut Seksyen 379 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya.

Terdahulu, tertuduh yang diwakili peguam Mohd Hamzah Zulkifli merayu kepada mahkamah supaya anak guamnya dikenakan hukuman berbentuk pemenjaraan yang singkat dengan alasan tertuduh tidak mampu membayar denda jika dikenakan hukuman denda.

“Tertuduh mempunyai penyakit paru-paru berair dan hanya memungut kotak dan besi buruk bagi menyara ibunya yang uzur,” katanya.

Bagaimanapun Timbalan Pendakwa Raya Abu Arsalnaa Zainal Abidin memohon hukuman berbentuk pengajaran supaya tertuduh tidak mengulangi perbuatan itu lagi.

Mengikut fakta kes, pada hari kejadian, jiran Lean telah menahan tertuduh dalam keadaan mencurigakan di kawasan perumahan mereka dan selepas ditanya, Muhammad Fakry mengaku dia mencuri tangga berkenaan lapor Bernama.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");