Jenayah

Putera Saudi Terkorban Nahas Helikopter

SEORANG putera Arab Saudi terbunuh apabila helikopter dinaikinya bersama beberapa pegawai terhempas di sempadan selatan negara itu, berdekatan sebuah kawasan tinggalan perang Yaman, Ahad.

Saluran berita Al-Ekhbariya mengumumkan kematian Putera Mansour bin Moqren, timbalan gabenor wilayah Asir yang juga anak bekas putera mahkota.

Namun, punca kemalangan dan nasib penumpang lain dalam penerbangan itu tidak didedahkan.

Berita kemalangan itu menyusul selepas ramai pemimpin tertinggi negara itu termasuk putera, menteri, dan jutawan ditahan selepas Putera Mohammed bin Salman memegang kuasa pemerintahan.

Pemerintah kuku besi itu yang mengawal keseluruhan hal kerajaan dari sektor ekonomi sehingga pertahanan juga dilihat cuba menghapuskan mereka yang tidak sehaluan dengannya sebelum peralihan kuasa rasmi dari ayahnya, Raja Salman.

Dalam pada itu, helikopter itu dikatakan terhempas setelah dipintas dan ditembak dengan senjata misil balistik dari Yaman, berhampiran lapangan terbang antarabangsa Riyadh.

Pada Ahad, Arab Saudi mengumumkan habuan sebanyak AS$30 (RM127 juta) juta kepada sesiapa yang dapat memberi maklumat untuk membantu penahanan pemimpin tertinggi dan perancang bagi pemberontak Huthi.

Gabungan yang diterajui Arab Saudi itu memulakan campur tangan tentera di Yaman pada 2015.

Arab Saudi mengetuai campur tangan itu bagi menyingkirkan Presiden Abedrabbo, Manosur Hadi selepas puak Huthi memaksanya berundur.

Mereka juga menuduh puak di Iran yang membekalkan senjata misil kepada pemberontak.

Mengharapkan kemenangan cepat ke atas perluasan kuasa Iran, Riyadh sehingga kini tidak mampu mengusir pemberontak Huthis dari Sanaa, Yaman menurut sumber AFP.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");