Berita Hari Ini

Sasaran 50,000 Individu Bebas Bankrap

KUALA LUMPUR – Kerajaan akan berikhtiar melepaskan kira-kira 50,000 individu daripada status bankrap dalam tempoh lima tahun akan datang, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata buat permulaan, 20,000 individu yang bankrap secara teknikal atau penjamin sosial disasarkan bebas daripada status bankrap dalam tempoh setahun.

“Kita mahu melepaskan mereka daripada beban hutang yang ditanggung disebabkan keprihatinan mereka (menjadi penjamin sosial).

‘’Kita mahu perkara ini diselesaikan 100 peratus dalam tempoh lima tahun, mungkin agak berat tetapi ia tidak mustahil dilakukan,” katanya ketika merasmikan penutupan Forum Pengguna 2017 anjuran Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) di sini.

Turut hadir Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said, Setiausaha Agung PPIM Datuk Dr Ma’mor Osman dan Ketua Aktivis PPIM Datuk Nadzim Johan.

Dalam pada itu, timbalan perdana menteri berharap PPIM meluaskan khidmatnya untuk turut merangkumi masyarakat bukan Islam bagi mencerminkan keindahan Islam yang sebenar.

Beliau turut mengumumkan peruntukan secara ‘one off’ RM500,000 kepada PPIM untuk melaksanakan aktivitinya.

Dalam perkembangan lain, Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri, meminta PPIM menyalurkan secara terus kepada polis dan Kementerian Dalam Negeri segala maklumat mengenai perjudian dalam talian, kegiatan ah long, jenayah kolar putih dan sindiket penipuan menggunakan akaun bank untuk tindakan lanjut.

Terdahulu, Azalina dalam ucapannya berkata rundingan akan dibuat dengan institusi kewangan bagi mencari mekanisme terbaik ke arah menyelesaikan isu kebankrapan 50,000 peminjam yang kebanyakannya orang Melayu.
Beliau berkata tumpuan akan diberi terlebih dahulu untuk melepaskan golongan bankrap terdiri daripada mereka yang berumur, sakit dan penjamin sosial.

Sementara itu, Dr Ma’amor berkata pihaknya optimis langkah itu dapat dipercepat seperti yang diharap kerajaan.

“Memang kita komited memperjuang hal ini. Jadi dengan kerjasama kerajaan tentunya ia akan menjadi lebih lancar,” katanya kepada pemberita sambil menambah PPIM telah lebih 10 tahun berkecimpung membantu golongan muflis.

Forum kali ke-7 itu disertai lebih 1,200 orang terdiri daripada anggota PPIM, pertubuhan bukan kerajaan, wakil agensi kerajaan dan pelajar.

Dua tajuk utama yang dibincangkan ialah ‘Survival Pengguna: Mengadaptasi Kenaikan Kos Sara Hidup’ dan ‘Kebangkitan Pengguna: Mencegah Masalah Ah Long dan Muflis’.

Menerusi forum itu, PPIM turut menyuarakan hasrat melihat kewujudan satu kerusi senator bagi mewakili suara pengguna di Parlimen. – BERNAMA

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");