Berita Hari Ini

WIEF: PM Najib Mahu Generasi Muda Dilengkapi Kemahiran Aras Tinggi

KUCHING: Sistem pendidikan sedia ada perlu dirombak untuk memastikan generasi muda mampu mendepani cabaran di alam pekerjaan bukan sahaja pada masa kini tetapi juga masa depan.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, golongan muda perlu dilengkapkan dengan kemahiran berfikir aras tinggi agar mereka bersikap terbuka dan bersedia untuk melibatkan diri dalam pekerjaan yang belum lagi wujud pada masa kini.

“Namun, yang menyedihkan kita, sebahagian besar negara-negara Islam tidak memiliki pelaburan yang mencukupi dalam pendidikan yang berkualiti.

“Malah, ada yang masih tidak mempunyai akses kepada keperluan asas seperti air, kemudahan kesihatan dan pendidikan asas,” katanya dalam ucaptamanya di Forum Ekonomi Islam Dunia (WIEF) yang ke-13 lapor Astro Awani.

Bertemakan ‘Disruptive Changes: Impact and Challenges’ (Perubahan Disruptif: Impak dan Cabaran), WIEF kali ini diadakan selama dua hari di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK).

Selain itu, Datuk Seri Najib turut mencadangkan supaya tiga negara yang berkongsi Kepulauan Borneo iaitu Indonesia, Brunei dan Malaysia untuk bekerjasama bagi memacu Ekonomi Hijau atau Green Economy.

“Malaysia bersedia untuk mengatur perbincangan bagi cadangan ini supaya kita dapat mengukuhkan kerjasama dalam perkara tersebut,” kata beliau.

Turut hadir dalam Majlis Perasmian WIEF ialah Ketua Menteri Sarawak Datuk Abang Johari Tun Openg, Pengerusi Yayasan WIEF Tun Musa Hitam serta pemimpin dari negara-negara yang menghantar delegasi bagi menghadiri WIEF.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");