Berita Hari Ini

APM Sasar Tiga Juta Anggota Tahun Depan

KANGAR: Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) menyasarkan tiga juta keanggotaan pada 2018, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Shahidan Kassim.

Beliau berkata pada masa ini, hampir dua juta menjadi anggota sukarelawan APM dan jumlah itu dijangka meningkat pada masa akan datang.

“Kita akan perluaskan penyertaan keanggotaan dalam kalangan penjawat awam, pelajar institusi pengajian tinggi, sekolah dan orang ramai agar matlamat ini tercapai,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Apresiasi Sukarelawan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Perlis di sini, malam tadi lapor Bernama.

Beliau berkata keanggotaan yang ramai diperlukan bagi membantu agensi lain, misalnya JKM ketika mengendalikan pusat-pusat pemindahan sekiranya berlaku sesuatu bencana.

“Mereka (JKM) tidak cukup kakitangan bertugas, jadi dengan adanya anggota APM termasuk sukarelawan, kerja-kerja untuk memberi bantuan kepada mangsa akan jadi mudah,” katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");