Isu Panas

DAP Umum Pakatan Mahu Teruskan BR1M

KUALA LUMPUR – DAP mengumumkan Pakatan Harapan akan meneruskan pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) jika pembangkang menang dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14)

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng malah menegaskan pembangkang akan tetap memberi BR1M seperti yang dilakukan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) walaupun tanpa cukai barang dan perkhidmatan (GST)

Kenyataan pucuk pimpinan DAP itu ‘mencantas’ ketetapan Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr. Mahathir Mohamad sebelum ini bahawa pemberian BR1M kepada rakyat merupakan rasuah.

“Kerajaan Persekutuan Pakatan Harapan mampu membayar BR1M seperti biasa selepas memansuhkan GST,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Mahathir sebelum ini berulang kali memperlekehkan pemberian BR1M oleh kerajaan BN dan menyifatkan mana-mana rakyat yang mengambilnya menerima rasuah.

Pemimpin Pakatan Harapan lain malah sering mengejek BR1M oleh kerajaan BN yang bertujuan meringankan beban rakyat sebagai dedak dan membuat jenaka mengenainya.

Ironinya, Arab Saudi yang merupakan antara kerajaan terkaya di dunia melaksanakan ansuran tunai secara bulanan sistem kebajikan baharu ala BR1M bermula 21 Disember lalu.

Portal berita luar negara melaporkan pakar ekonomi di Britain berpandangan langkah Malaysia menyediakan wang secara langsung kepada isi rumah dasar yang paling berkesan untuk meningkatkan pertumbuhan ekonomi. – Mynewshub.cc

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");