Perak Hari Ini

Guna Pembelajaran Sepanjang Hayat Untuk Perubahan-Sultan Perak

SERI ISKANDAR:Sultan Perak Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah, pembelajaran sepanjang hayat merupakan satu lagi trend utama selain pendidikan berterusan, latihan dan kemahiran yang turut diperlukan untuk berjaya.

Titah baginda, inisiatif penting perlu meliputi pelbagai bidang serta usaha mengambil kira pengalaman pelajar terdahulu, dan kaedah penilaian yang menerusi peperiksaan.

“Hubungan yang semakin rapat antara pendidikan tinggi dan industri, menyumbang kepada kesesuaian kursus (subjek) yang disampaikan, sambil membantu mempromosikan akses ke arah pendidikan tinggi di luar demografi buat generasi muda

“Beta menyampaikan ucapan mengenai satu topik penting berkaitan masa depan pendidikan tinggi di Malaysia yang mana sektor pendidikan tinggi yang lebih dinamik dan inklusif, antara lain dapat disesuaikan dengan realiti baru yang dicipta oleh gelombang perubahan teknologi yang sedang kita alami kini,” titah baginda semasa menyampaikan Titah Diraja bertajuk “Building A Dynamic and Inclusive Education Ecosystem” bersempena dengan ulangtahun ke 20 Universiti Teknologi Petronas di Dewan Canselor, di sini hari ini.

Turut hadir sama Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir dan wakil Naib Cancelor UTP, Profesor Dr Mohamed Ibrahim Abdul Mutalib.

Titah Baginda, seperti yang kini berlaku di Malaysia pada hari ini, pelbagai langkah diambil di pelbagai tempat untuk memperkenalkan pendekatan inovatif yang lebih sesuai dan bertepatan kepada perubahan masa malah untuk terus maju kita bukan sahaja perlu bersaing dengan trend progresif semasa dalam pengajian tinggi, tetapi juga mendahuluinya.

“Inilah cabaran yang kita hadapi dalam mengubah sistem semasa kita supaya dapat memainkan peranan untuk mendidik generasi masa depan secara berkesan. Untuk tujuan ini, kita dapat menarik pengalaman yang banyak dalam pelbagai bidang lain.

Titah baginda, walaupun penembusan teknologi digital di negara ini masih rendah, ia telah berkembang pesat dan mempunyai momentum terkuat dan berpotensi tinggi dalam bidang di dunia, seiring dengan Negara China, Arab Saudi dan Turki.

“Kaedah pengajaran secara asasnya telah diubah oleh internet dan teknologi digital yang lain malah tahap perubahan yang telah berlaku dapat dilihat dalam bilangan pendaftaran yang semakin meningkat untuk ‘kursus dalam talian secara besar-besaran’.

“Perubahan teknologi juga tentu mempunyai implikasi yang signifikan terhadap output sektor pendidikan tinggi, yang akan terjejas sama sekali berkaitan cara penyampaiannya dan ia disebabkan oleh transformasi secara beransur-ansur tetapi berskala besar yang berlaku di tempat kerja yang serba moden, seperti kemajuan dalam teknologi termasuk penciptaan robotik.

“Semua perubahan teknologi pastinya akan menjejaskan sebahagian daripada anda di sini hari ini secara langsung, semasa anda meneruskan pengajian pendidikan anda dan pergi ke alam pekerjaan,” titahnya.

Sultan Nazrin bertitah lagi, evolusi perubahan ini dan pelbagai perubahan dalam sistem ekologi pendidikan tradisional memerlukan pembaharuan dan inovasi dasar yang penting.

“Untuk mencapai perubahan radikal yang perlu, adalah penting untuk memupuk pendekatan keusahawanan yang lebih tinggi ke arah pendidikan tinggi daripada sekarang dengan penyertaan lebih besar untuk industri dan perkongsian awam-swasta, serta melakar inovasi yang lebih besar wujud dalam sektor swasta, memandangkan ketegangan asas antara misi pendidikan dan motif keuntungan yang turut memacu sektor swasta,” titah baginda.

Titah baginda, perubahan memerlukan keberanian dan ketabahan dari para pemimpin berwawasan dalam memperkenalkan pembaharuan radikal yang diperlukan.

“Tetapi perubahan sistemik seperti itu jelas menjadi sangat diperlukan sekiranya sektor pendidikan tinggi kita dapat bersaing dengan perkembangan baru apabila ia berlaku.

“Ia diperlukan segera, jika kita menyediakan pelajar kita dengan pendidikan yang lengkap dan perlu memastikan ia berkesan untuk menghadapi cabaran yang lebih rumit yang kita hadapi,” titah baginda.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");