Jenayah

Tapak Kaki Harimau Dijumpai Didalam Kebun Getah

KUALA KRAI – Penoreh getah sekitar Lepan Anjung,Dabong risau keselamatan mereka terancam setiap kali keluar mencari rezeki di kebun masing-masing berikutan kehadiran harimau, sejak seminggu lalu.

Penduduk yang bergantung sepenuhnya kepada menoreh getah berharap pihak berkuasa segera bertindak bagi membolehkan mereka keluar melaksanakan rutin harian mereka tanpa sebarang gangguan dan kerisauan.

Walaupun haiwan berkenaan berkeliaran di kawasan kebun mereka penduduk tetap melakukan rutin harian kerana baharu seminggu dapat menoreh berikutan musim tengkujuh sejak bulan yang lalu.

Penduduk,Zubaidah Teh, 43, berkata suaminya,Ismail Mamat, 53, tetap keluar menoreh walaupun terjumpa kesan tapak kaki harimau di kebunnya, Khamis lalu.

Menurutnya enam daripada tujuh anaknya masih bersekolah menyebabkan suaminya ketepikan rasa takut untuk keluar bekerja demi anaknya.

“Suami dapat menoreh tiga hari lalu kerana kurang sihat, disebabkan sekolah hampir dibuka tidak lama lagi, suami tetap keluar menoreh walaupun takut.

“Anak ramai bersekolah, jadi perbelanjaan keperluan sekolah juga agak banyak,” katanya.

Zubaidah berkata, sebelum cuti sekolah, hanya suaminya keluar menoreh getah, tetapi sejak kebelajangan ini dia menemaninya kerana bimbangkan keselamatannya.

“Jika sebelum cuti sekolah hanya suami keluar menoreh, tetapi sekarang saya temani suami untuk kurangkan rasa takutnua,” katanya yang berharap tidak terserempak dengan haiwan itu sepanjang menemani suaminya menoreh getah.

Sementara itu, Jabatan Perhilitan Kelantan akan memasang perangkap untuk menangkap harimau yang dipercayai berada di sekitar kebun getah di Lepan Anjung.

Pengarahnya, Mohd Hasdi Husin berkata,beliau menerima laporan ancaman harimau daripada penoreh getah minggu lalu.

– SINAR HARIAN

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");