Berita Hari Ini

Umat Islam Di AS Bantah Tindakan Trump

WASHINGTON: Ratusan umat Islam menunaikan solat Jumaat di hadapan bangunan Rumah Putih membantah tindakan Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel.

Memetik laporan BH Online, kebanyakan yang hadir menyahut seruan organisasi Islam Amerika, bertindak membentang sejadah di kawasan taman di hadapan kediaman Presiden.

Kebanyakan penunjuk perasaan memakai selendang ‘keffiyeh’ bercorak bendera Palestin, sambil ada antara mereka yang memegang sepanduk mengutuk tindakan Israel menguasai timur Baitulmaqdis dan Tebing Barat.

“Trump tidak memiliki sebidang tanah di Baitulmaqdis dan Palestin. Dia hanya memiliki Menara Trump. Dia boleh menyerahkannya kepada rakyat Israel,” kata Pengarah Eksekutif Majlis Hubungan Amerika Islam (CAIR).

Pada Rabu lalu, Trump mengisytiharkan AS mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel dan sekali gus mengumumkan pemindahan kedutaan AS dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis.

 

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");