Sukan Hari Ini

Chelsea Terdesak, Tawar David Luiz Kepada Arsenal

CHELSEA dilaporkan bersedia untuk membiarkan David Luiz menyertai Arsenal sebagai sebahagian daripada perjanjian yang dilihat terdesak untuk mendapatkan Olivier Giroud di Stamford Bridge.

Jika Giroud menurunkan tandatangannya, ini bermakna pemain Blues dari Belgium, Michy Batshuayi juga akan berhijrah ke Borussia Dortmund sekali gus membolehkan Pierre-Emerick Aubamayeng bergabung dengan Gunners pada nilai £55 juta.

Dortmund juga mahukan Giroud, yang dinilai bos Arsenal Arsene Wenger pada harga £35 juta, tetapi Batshuayi yang kurang digemari di Chelsea adalah pilihan pertama mereka.

Memetik laporan mStar Online, Starsport bulan lalu mendedahkan bahawa Wenger mahu membawa masuk pemain tengah Brazil, Luiz, 30, untuk mengukuhkan pasukannya.

Jonny Evans dari West Brom juga berada dalam radarnya tetapi tidak sanggup membayar £25 juta untuk pemain dari Ireland itu.

Chelsea bertanya mengenai Giroud selepas melepaskan pemain Roma, Edin Dzeko kerana tuntutan gaji dan jangka masa perjanjian yang dikehendaki pemain 31 tahun itu.

Perbincangan pada mulanya menumpukan penandatangan Giroud secara pinjaman sehingga akhir musim.

Tetapi kini Chelsea cuba mengubah perjanjian itu dengan menawarkan Luiz.

Luiz juga sangat tidak disenangi oleh bosnya, Antonio Conte selepas tidak sependapat.

Dalam tiga bulan terakhir, dia hanya bermain 32 minit untuk perlawanan liga dengan Blues.

Rundingan mendalam perlu dilakukan dalam tempoh dua hari terakhir jendela perpindahan ditutup, dengan Wenger menilai Luiz sekitar £15 juta dan Chelsea menilai Giroud dengan harga maksimum £30 juta.

Tetapi difahamkan, Giroud lebih suka berpindah ke Chelsea kerana dia akan kekal di London.

Luiz pula sudah bersedia menunggu sehingga akhir musim ini kerana Conte dijangka akan meninggalkan Chelsea, dengan bekas bos Barcelona, ??Luis Enrique mungkin akan menggantikan tempatnya.

Tetapi jika syarat dan terma dapat dipersetujui, Luiz boleh melihat Arsenal sebagai pertukaran yang baik untuk Piala Dunia musim panas ini.

Apa pun yang berlaku, Gunners tetap yakin mampu menandatangani Aubamayeng, yang telah memberitahu Dortmund bahawa dia mahu meninggalkan kelab.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");