Isu Panas

DAP Tetap Lawan, MCA Tetap Kawan

DALAM kekecohan kemungkinan Tsunami Melayu, ramai parti politik mengambil kesempatan untuk menangguk di air keruh terutamanya parti DAP yang selama ini mengeksploitasi sentimen perkauman cauvinis Cina. Pelbagai isu bernada perkauman seperti keistimewaan orang Melayu, biasiswa khusus pada orang Melayu, kuota kemasukan universiti awam, Mara, pakaian seragam kebangsaan seperti songkok dan sebagainya tidak terlepas dari dieksploitasikan DAP.

DAP berjaya menanam dan memupuk perasaan kebencian dalam masyarakat kepada UMNO yang sehingga ini disinonimkan dengan orang Melayu dan nilai-nilai kemelayuan. MCA pula sebagai rakan seperjuangan UMNO dalam Barisan Nasional dikeji dan dihina sebagai barua politik UMNO. Provokasi ini dibuat tanpa diberi pertimbangan kepentingan kerjasama UMNO, MCA dan MIC yang memupuk silaturahim dan mengeratkan perhubungan antara kaum yang menjamin keharmonian dan perpaduan kaum.

Kalaulah MCA selama ini mengambil kira latar belakang sejarah, peruntukan perlembagaan dan susunan tata susila politik negara, DAP pula menjadi pakar pemanah api perkauman dan keagamaan untuk terus dilihat dan disokong sebagai juara cauvinisme yang berani melanggar dan membantah pelaksanaan nilai-nilai kebangsaan dan keagamaan.

Itulah DAP selama ini sehingga mutakhir ini di mana DAP sudah merasai selera kuasa menjadi kerajaan di negeri Selangor, Perak, Pulau Pinang dan Kedah. Nafsu kuasa mereka semakin meningkat sehingga mereka sudah memberahikan kuasa Putrajaya. DAP sejak kebelakangan ini sudah berani dan angkuh memimpikan kuasa Putrajaya apabila mereka sudah mesra dan berasmara dengan Parti Semangat 46, Pas , PKR, Amanah dan yang terakhir ini parti Pribumi Mahathir Mohamad. Keangkuhan mereka makin menjadi dan menonjol apabila mereka berjaya memperalatkan Mahathir sebagai bakal perdana menteri sementara atau “interim” Pakatan. Itulah kehebatan mainan politik DAP yang semakin tinggi seninya dan semakin besar nafsunya.

Bagi DAP yang berjaya memperalatkan Pas sebagai boneka mereka di Perak pada tahun 2008 sebagai kerajaan campuran yang dikuasai oleh adik-beradik DAP iaitu Nga dan Ngeh yang mempunyai kepentingan perniagaan besar-besaran dan pembalakan hingga di Kelantan, tidak penting siapa menjadi Perdana Menteri atau Menteri Besar asalkan mereka mempunyai kekuatan politik untuk menaikkan atau menjatuhkan Menteri Besar atau Perdana Menteri yang tidak mengikut telunjuk mereka sepertimana dalam kes bekas Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim.

DAP jelas mempunyai hala tuju politik mereka dan semestinya politik mereka tidaklah seperti politik MCA yang senantiasa menghurmati sentimen, suasana dan latar belakang “real-politic” negara majmuk kita. Walaupun MCA diperlekehkan , dipersendakan dan diperlawakkan oleh puak DAPist tetapi MCA tidak pernah mengkhianati hubungan setiakawan antara orang Melayu dengan orang Cina khususnya walaupun apabila UMNO telah dibubarkan pada tahun 1988 semasa Mahathir Mohamad menjadi Presidennya.

Kalau DAP selama ini mempertikaikan dasar-dasar Kerajaan yang membantu masyarakat Melayu yang miskin; memupuk semangat nasionalisme yang berteraskan dan berasaskan kebudayaan Melayu; penerapan nilai-nilai murni Islam dalam pentadbiran dan senagainnya; MCA pula terpaksa menjelaskan, memberi justifikasi dan membela segala dasar-dasar yang dipersetujui berlandaskan semangat kolektif di bawah payung Barisan Nasional.

Semakin MCA memberi penjelasan, semakin DAP seronok mempersendakan, mengaibkan dan menanam emosi kebencian masyarakat Cina terhadap MCA. MCA dipersendakan kerana mendapat sokongan masyarakat Melayu yang menghargai pendekatan politik kita yang patriotik dan bersemangat kebangsaan. Inilah pengorbanan “real-politic” yang terpaksa diakui oleh MCA yang berpandangan jauh dan bersikap sederhana.

Tiba-tiba dan dalam sekelip mata, DAP pula ingin mengaburi mata masyarakat Melayu dengan menjelmakan diri sebagai pro-Melayu dan pro-Islam.

Tiba-tiba kita melihat pemimpin-pemimpin DAP kecuali (Lim Kit Siang dan anaknya) memakai baju Melayu, bersarong dan bersongkok dengan sepenuhnya dengan harapan pengundi Melayu akan lupa masa mereka membantah pakaian seragam bersongkok hakim, anggota polis dan sebagainya.

Baru-baru ini Ketua Menteri, Lim Guan Eng pula menguar-uarkan peruntukan Kerajaan DAP yang lebih dalam pembangunan Islam berbanding dengan zaman pemerintahan BN. Inilah sandiwara politik DAP semata-mata untuk memancing undi Melayu untuk DAP dan Pakatan Harapan untuk menjadikan “Tsunami Melayu” satu realiti dalam PRU14 ini.

Beza MCA dan DAP ialah, MCA bertindak mengikut tekad kehendak politik dalam memupuk perpaduan dan keharmonian negara. Tetapi bagi DAP , segala-galanya adalah mengikut “expediency” rentak politik semasa untuk mendapat kuasa dan pengaruh.

DATUK SERI TI LIAN KER ialah Ahli Jawatankuasa Pusat MCA.

– Utusan Online

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");