Berita Hari Ini

Usah Perkecil Graduan Jual Nasi Lemak, Pandu Grab

KUANTAN: Graduan yang memilih untuk menjual nasi lemak atau menjadi pemandu Uber dan Grab tidak sepatutnya dijadikan bahan politik oleh Tun Dr Mahathir Mohamad.

Yang Dipertua Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) Pahang, Yusri Yusof, berkata sebaliknya bekas Perdana Menteri itu patut berbangga dengan semangat lepasan institusi pengajian tinggi (IPT) yang berani berusaha mencari pendapatan sampingan berbanding hanya menumpukan pada kerja makan gaji.

“Sepatutnya kita memberi semangat kepada golongan ini, bukan memperkecilkan usaha mereka. Apa salahnya mereka memilih menjual nasi lemak atau menjadi pemandu Uber, asalkan ia hasil usaha sendiri dan tidak meminta-minta daripada sesiapa.

“Kalau nak kata peluang pekerjaan terhad akibat keadaan ekonomi semasa, masalah ini tidak hanya berlaku di sini saja kerana boleh dikatakan seluruh dunia berdepan situasi sama (kemelesetan ekonomi).

“Kita jangan pula lupa, ketika Tun (Dr Mahathir) menjadi Perdana Menteri dulu, masalah pengangguran juga berlaku. Jadi, tidak perlulah kita mempolitikkan semua perkara. Kalau semua nak dijadikan modal (politik), payahlah macam ini,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Dr Mahathir pada satu sesi bual bicara disiarkan melalui Facebook pada 17 Januari lalu, dilaporkan sebagai berkata, peningkatan jumlah graduan universiti tidak bekerja dalam bidang dipelajari secara akademik membuktikan kegagalan kerajaan menyediakan lebih banyak peluang pekerjaan kepada rakyat.

Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) itu mendakwa ramai graduan kini terpaksa bekerja sebagai pemandu Uber atau menjual nasi lemak dan keadaan itu memalukan serta tidak patut ditunjukkan kepada media sebagai kejayaan.

Yusri berkata, graduan ketika ini lebih bertuah kerana ada banyak pilihan mencari pendapatan sampingan berbanding zaman kemelesetan ekonomi sekitar 1988 dan 1997.

Selain boleh cuba menceburi perniagaan dalam talian, beliau berkata, mereka juga disediakan platform menawarkan perkhidmatan seperti Uber dan Grab, selain berniaga kecil-kecilan melalui modal disediakan kerajaan.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");