Jenayah

Diseksa Ala Komando

PORT DICKSON: Diseksa ala komando. Itu penderitaan dilalui Nur Aina Nabihah Muhammad Abdullah, 9, apabila mangsa dipercayai diperlakukan seolah-olah sebagai rekrut komando yang sebenar oleh bapa kandungnya.

Kanak-kanak malang berusia sembilan tahun terbabit dipercayai dipaksa melakukan tekan tubi, berguling, ‘sit up’ dan ketuk ketampi sebagai denda.

Mangsa turut dipukul, ditampar, disepak, dipijak kepala dan badan serta ditendang oleh bapa kandungnya berusia 35 tahun yang bekerja sebagai anggota tentera di sebuah kem, di sini.

Semua itu dilakukan suspek dipercayai hanya kerana anak perempuannya itu tidak membaca doa tidur, kesilapan ketika mengaji al-Quran dan tidak mendengar arahannya.

Ketua Polis Daerah Port Dickson Superintendan Zainudin Ahmad berkata, pihaknya masih menjalankan siasatan lanjut terhadap suspek itu yang disyaki mendera mangsa sehingga mengakibatkan kematian.

Ditanya mengenai perbuatan kejam itu, beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut kerana siasatan sedang dilakukan.

Pada Jumaat lalu, polis merampas kerusi dan tali pinggang yang dipercayai digunakan suspek untuk memukul Nur Aina sehingga meninggal dunia.

Selain itu, polis turut merampas seberkas air kononnya mengandungi air jampi yang digunakan suspek untuk ‘mengubati’ mangsa kerana degil dan tidak mendengar kata.

Sementara itu, seorang jiran yang tidak mahu dikenali berkata, ibu tiri mangsa pernah memberitahu suaminya ada membawa mangsa pulang ke Perak, untuk berubat pada Disember tahun lalu.

Menurutnya, dia tidak mengetahui mengenai air jampi itu dan terkejut apabila membaca laporan di akhbar.

“Sikap bapa mangsa ketika berada di luar rumah sangat berbeza kerana dia sangat peramah dan baik. Namun dia jarang ke surau berhampiran sebaliknya memaksa anaknya mengikut jiran ke surau.

“Apa yang dikesalkan apabila netizen tidak berhenti menyalahkan jiran sedangkan kami pernah bertanya mangsa mengenai lebam di mukanya tetapi mangsa memberitahu terjatuh. Lelaki itu juga memberitahu dia tidak pernah mencederakan anaknya,” katanya ketika ditemui.-BH

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");