Sukan Hari Ini

MESL: ‘Komuniti FIFA 18 Tidak Sepatutnya Dilayan Seperti Ini’ – AmTuah

KUALA LUMPUR: Pemain profesional e-sukan tempatan meluahkan rasa kecewa dengan penganjuran Kejohanan FIFA 18 Liga E-sukan Malaysia (MESL) yang berlangsung di Mid Valley Megamall pada Sabtu.

Juara Virtuelle Bundesliga Asia Tenggara Amirul Afandi (AmTuah) berkata terdapat beberapa faktor yang menyumbang kepada kelemahan penganjuran acara tersebut.

“Ada konsol PS4 dalam kejohanan ini tidak dipasangkan FIFA 18 dan terpaksa menggunakan versi beta permainan tersebut.

“Kebanyakan PS4 juga tidak mempunyai kabel USB dan juga PS4 yang tidak dibuka berikutan ketiadaan kabel HDMI.”

Dia yang juga pemain pasukan Fire Dragoon berkata kejohanan tersebut turut tergendala beberapa jam memetik laporan Astro Awani.

“Mereka tidak sepatutnya melakukan perkara ini kepada komuniti FIFA.”

Sementara itu, pengarah Mineski Events Team Malaysia, Firdaus Hashim menerusi akaun Facebook peribadi beliau memohon maaf atas masalah teknikal itu.

“Kami mohon maaf kepada komuniti FIFA 18 mengenai apa yang berlaku. Saya berjanji ia tidak akan berlaku lagi pada masa hadapan.”

MESL merupakan liga kejohanan Dota 2 di Malaysia yang turut mempertandingkan beberapa e-sukan lain termasuk FIFA 18 dan Mobile Legends.

Kedua-dua kejohanan sampingan tersebut menawarkan hadiah wang terkumpul RM20,000.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");