Jenayah

Tak Mengaku Baling Cawan, Plug Elektrik Pada Suami

AYER KEROH: Seorang suri rumah warga Vietnam mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di sini, hari ini atas tuduhan mencederakan suaminya, dua tahun lalu.

Menurut laporan BH Online, Thi Diem Huong, 20, membuat pengakuan itu sejurus pertuduhan dibacakan terhadapnya dalam bahasa Mandarin di hadapan Majistret Lee Kim Keat.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa mencederakan Chong Pheng Lit, 27, dengan membaling cawan dan plug elektrik ke arah mangsa di Rumah Awam Paya Rumput, jam 7.30 malam, pada 30 Oktober 2016.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan dan hukuman dibacakan bersama Seksyen 326A kanun sama yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda RM4,000, atau kedua-duanya.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Muhammad Azri Zakaria tidak menawarkan jaminan kepada tertuduh kerana tertuduh seorang warga asing, bagaimanapun mencadangkan jumlah jaminan yang tinggi serta menetapkan syarat dua penjamin warga tempatan, perlu melapor diri di balai polis berhampiran dan menyerahkan pasport sekiranya mahkamah mahu membenarkan jaminan.

Tertuduh yang diwakili peguambela Yong Ii Yang merayu jaminan dikurangkan dengan alasan perlu menjaga anak perempuan berusia tiga tahun dan masih tinggal serumah dengan suaminya.

Mahkamah kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin RM8,000 dengan dua orang penjamin beserta syarat tambahan iaitu perlu melapor diri di balai polis berhampiran setiap minggu dan pasport diserahkan kepada mahkamah sehingga kes selesai.

Mahkamah turut menetapkan 22 Februari ini untuk sebutan semula kes.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");