Berita Hari Ini

Czech Tolak Dakwaan Jadi Negara Asal Agen Saraf

PRAGUE: Menteri Luar Czech, Martin Stropnicky semalam menafikan tuduhan Moscow bahawa agen saraf yang digunakan terhadap bekas ejen Russia dan anak perempuannya di selatan England datang dari Republik Czech.

Memetik laporan BH Online, Jurucakap kementerian luar negara Russia, Maria Zakharova memberitahu saluran TV 24 Rossiya bahawa sumber agen saraf Novichok adalah dari Britain sendiri atau Republik Czech, Slovakia, Sweden atau Amerika Syarikat.

Russia mengusir 23 diplomat British semalam sebagai langkah tindak balas terhadap London, yang menuduh Kremlin menyusun serangan agen saraf dan mengarahkan pengusiran jumlah diplomat Russia yang sama.

“Kami menolak dakwaan mengenai asal usul (toksin) yang tidak mempunyai bukti kukuh,” kata Stropnicky di Twitter rasminya.

Menteri Pertahanan Czech, Karla Slechtova, di akaun Twitter beliau menyifatkan cadangan bahawa toksin itu mungkin berasal dari Republik Czech sebagai ‘tidak masuk akal.’

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");