Isu Panas

Kaum Cina Hadiri Rumah Terbuka Nazri Walaupun Diboikot MCA

Majlis Rumah Terbuka sempena Tahun Baru Cina yang dianjurkan anggota majlis tertinggi Umno Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz menerima sambutan baik daripada masyarakat Cina.

Menurut Nanyang Siang Pau, kira-kira 1,000 hadir di rumah terbuka di kawasan parlimen Padang Renggas pada Jumaat lalu walaupun MCA memboikot majlis itu.

Pemimpin MCA setempat yang mengumumkan boikot terhadap Nazri ternyata tidak hadir pada majlis itu, menurut laporan berkenaan.

Bagaimanapun, akhbar itu melaporkan pemimpin Gerakan tempatan hadir pada acara tersebut.

Nazri dan pemimpin MCA sejak beberapa hari lalu saling bertikam lidah berhubung isu membabitkan jutawan Malaysia, Tan Sri Robert Kuok.

Ketika majlis malam tadi, Nazri tidak menyebut mengenai konflik dengan MCA sebaliknya memberi tumpuan kepada sumbangan beliau kepada masyarakat setempat.

Beliau secara berseloroh menyatakan setiap kali kembali ke kawasannya, ramai “aunties” akan melawatnya untuk minum teh.

Nazri menegaskan sebagai anggota Parlimen, beliau menjaga semua orang tanpa mengira agama, kaum atau politik.

Dalam majlis itu, Nazri menyerahkan kira-kira 200 paket angpau kepada warga tua.

Perang mulut antara Nazri dan pemimpin MCA bermula ketika menteri itu menggelar Kuok sebagai “pondan” dan mencabarnya melepaskan kewarganegaraan Malaysia.

Ini berikutan dakwaan blogger Raja Petra Kamaruddin yang menuduh jutawan itu memberikan dana kepada DAP untuk menjatuhkan kerajaan Malaysia.

Kuok menafikan dakwaan Raja Petra dan mengatakan dia berhak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap penulis itu.

Nazri kemudian berkata beliau gembira dengan penjelasan Kuok, tetapi tidak akan meminta maaf terhadapnya.

MCA terus mendesak Nazri memohon maaf menyebabkan perang mulut antara kedua-dua pihak berlarutan.-Mkini

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");