Jenayah

Polis Siasat Portal Berita Singapura Siar Artikel Palsu

JOHOR BAHRU: Polis Johor sedang menyiasat berkenaan artikel palsu dan berbaur fitnah ke atas Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang dimuat naik oleh sebuah portal berita di Singapura.

Ketua Polis negeri, Datuk Mohd. Khalil Kader Mohd., berkata, pihaknya menerima satu laporan polis berkaitan perkara itu pada pukul 12.05 tengah malam semalam.

“Siasatan awal terhadap artikel tersebut mendapati ia telah ditarik semula oleh pihak pentadbir laman sesawang tersebut.

“Kes disiasat di bawah Seksyen 500 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998,” katanya sebagaimana dilaporkan Utusan Online, hari ini.

Mohd. Khalil menegaskan, mana-mana pentadbir laman sesawang supaya menyemak kesahihan berita yang ingin dikeluarkan serta menasihatkan orang ramai supaya tidak mudah percaya dengan apa-apa berita dalam media sosial atau laman sesawang tanpa merujuk kesahihan berita tersebut.

“Polis Johor tidak akan berkompromi dengan mana-mana pentadir laman sesawang yang menulis dan mengeluarkan sebarang artikel atau kenyataan yang palsu, menyakitkan hati, menjelikkan, atau menyentuh sensitiviti mana-mana pihak.

“Tindakan tegas mengikut peruntukan undang-undang akan diambil terhadap mana-mana individu yang didapati menyalahgunakan media sosial dan pendakwaan mengikut undang-undang akan dikenakan terhadap individu-individu ini,” katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");