Perak Hari Ini

Pusat Akuatik Perak Amanjaya Dibuka Kepada Umum Pada Mei

IPOH: Pusat Akuatik Perak Amanjaya atau dahulu dikenali sebagai Kompleks Kolam Renang Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) akan dibuka semula kepada umum menjelang 1 Mei tahun ini.

Namun, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Abdul Puhat Mat Nayan berkata, orang ramai hanya dibenar menggunakan dua buah kolam rekreasi dan latihan yang berada di luar.

Katanya, kompleks renang berbumbung hanya akan digunakan untuk beberapa acara dan pertandingan dalam masa terdekat selain ianya untuk kemudahan para atlet membuat persiapan serta latihan bagi menghadapi Sukan Malaysia (SUKMA XIX) Perak 2018 yang akan menjelang September nanti.

Jelasnya lagi, pihak MBI akan mengenakan sejumlah bayaran masuk untuk orang ramai namun, untuk para atlet kemungkinan hanya akan dikenakan bayaran yang minima kerana tujuan utama pembinaan pusat akuatik ini adalah untuk pembangunan mereka.

Beliau yang juga Pengerusi Bersama Jawatankuasa Pelaksana Sukma XIX Perak turut menzahirkan harapan agar dengan adanya pusat akuatik ini ia akan dapat mengembalikan semula kegemilangan sukan renang bagi negeri Perak.

“Kita sedar sejak kebelakangan ini, prestasi sukan renang kita agak merosot. Untuk pulih kembali ia mungkin ambil masa.

“Hasrat saya apabila sudah ada kolam ini, akan lahir lebih ramai perenang-perenang mewakili Malaysia sehingga ke Sukan SEA dan sebagainya,” katanya kepada media selepas selesai majlis penyerahan Pusat Akuatik Perak Amanjaya ini daripada Jabatan Kerja Raya (JKR) Negeri kepada MBI di sini, pada Jumaat.

Ia disempurnakan oleh Pengarah JKR Perak, Ahameed Tarmizi Ramli dan Datuk Bandar Ipoh, Datuk Zamri Man.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Awam, Infrastruktur, Tenaga dan Air negeri, Datuk Zainol Fadzi Paharudin serta Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan dan Sumber Manusia negeri, Datuk Shahrul Zaman Yahya.

Sementara itu, Naib Presiden Persatuan Renang Amatur Malaysia, Oon Kee Seng berkata pusat akuatik ini adalah yang terbaik di negara ini dari segi kemudahan selain dilengkapi dengan fasiliti terkini.

Jelasnya, berbanding dengan kolam pertandingan di Bukit Jalil, Kuala Lumpur yang mempunyai 8 lorong bagaimanapun kompleks berkenaan mempunyai 10 lorong.

Difahamkan selepas Pusat Akuatik Perak Amanjaya, Dewan Indera Mulia pula akan turut diserahkan kepada MBI dalam masa terdekat, dan akan disusuli dengan beberapa vanue SUKMA 2018 yang lain, termasuk Stadium Bola Sepak Manjung.

Pusat Akuatik Perak Amanjaya yang berjaya disiapkan Februari lalu telah menelan kos sebanyak RM 45 juta serta mempunyai kapasiti tempat duduk sebanyak 3,000.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");