Membawang Hari Ini

Tidur, Berjaga, Berdiri Sakit, Urat Pula Rasa Terbakar – Peritnya Elyana

PENYANYI Elyana mengalami kekejangan di bahagian kaki kiri sehingga menyebabkan sukar untuknya berjalan dan hanya terbaring sahaja.

Elyana atau nama sebenarnya Erneelya Elyana Emrizal, 31, berkata dia mengalami kesakitan tersebut akibat rawatan kimoterapi sebelum ini.

“Kalau nak tahu, saya dekat rumah tidak gembira seperti yang anda lihat di laman sosial tapi yang sebenarnya saya hanya terbaring, tak boleh bergerak langsung.

“Urat kaki belah kiri sakit. Kejang, tak boleh jalan. Tidur sakit, berjaga sakit, berdiri sakit. Tak tahu macam mana, sampai doktor tak tahu buat apa.

“Saya pernah buat kimoterapi sebab itu urat-urat rasa terbakar. Saluran pendarahan tu dah tak lancar macam biasa,” kata Elyana kepada mStar Online

Kali terakhir Elyana menjalani rawatan kimoterapi untuk penyakit kansert limfoma pada Julai tahun lalu namun hanya satu kali rawatan sahaja.

Bagaimanapun, dia mengambil keputusan berhenti melakukan rawatan tersebut buat sementara waktu dengan mencuba perubatan cara berlainan iaitu akupuntur.

Kata Elyana lagi, dia akan membuat persiapan awal supaya dapat melakukan kerja dengan baik.

“Buat masa ini, saya berhenti lakukan kimoterapi dan saya ada cuba berubat cara akupuntur. Kalau nak kerja, saya kena buat persiapan awal seminggu.

“Kena makan ubat dan rehat secukupnya. Barulah saya boleh kerja kalau tak susah,” ujarnya.

Menerusi laporan mStar Online pada 17 Mac lalu, Elyana akui terpaksa menggugurkan kandungannya yang baru berusia dua bulan pada 7 Mac lalu atas faktor kesihatan.

Dalam pada itu, penyanyi lagu Kalis Rindu ini berharap orang ramai mendoakan kesihatannya.

“Saya tak nak tunjuk dekat orang saya tengah sedih. Tapi itu sahaja cara saya boleh bagitahu peminat bila mereka tanya kenapa saya diam.

“Salah satu sebab saya beritahu penyakit ini sebab saya harapkan doa orang ramai,” katanya.

Sebelum ini, Elyana mengejutkan peminatnya apabila mengumumkan dia menghidap kanser limfoma tahap empat sejak tujuh tahun lalu.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");