Berita Hari Ini

Cuti Anggota, Pegawai Bomba Dibekukan

KOTA KINABALU – Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Datuk Soiman Jahid berkata, cuti semua pegawai dan anggota bomba di seluruh negara dibekukan sebagai persediaan menghadapi PRU14.

Beliau berkata, arahan itu bermula pada Sabtu ini (21 April) sehingga 17 Mei dan kesemua anggota dan pegawai berkenaan dikehendaki bertugas di kawasan masing-masing.

“Selain dibekukan cuti, semua anggota dan pegawai juga tidak dibenarkan ke luar negara kecuali keadaan kritikal,” katanya selepas merasmikan seminar keselamatan kepada agensi yang berkaitan dengan keselamatan dan kebombaan di sini, hari ini lapor Bernama.

Soiman berkata, pada pilihan raya ini, kira-kira 12,000 anggota dan pegawai bomba yang bertugas di luar dari tempat mengundi akan mengundi secara pos.

Pada masa sama, beliau berkata, untuk memastikan kelancaran proses PRU14, pihaknya telah membuat pemeriksaan keselamatan di semua premis yang akan digunakan semasa pilihan raya nanti.

Sementara itu, mengulas mengenai seminar itu, beliau berkata, ia bertujuan untuk memberi pengetahuan kepada pihak industri yang berkait rapat dengan kebombaan, khususnya berkaitan dengan pengurusan bencana.

“Dalam seminar ini kita juga menerangkan mengenai bentuk kerjasama yang perlu dilaksanakan oleh pihak industri berkenaan dengan bomba. Sebanyak lima kertas kerja akan dibentangkan sepanjang seminar ini,” katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");