Berita Hari Ini

MCA Pecat Serta-Merta 12 Ahli Khianat

ALOR SETAR: MCA memecat serta-merta 12 ahlinya termasuk tujuh yang bertanding sebagai calon pakatan pembangkang, selain calon Bebas dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

Pengumuman itu dibuat oleh Pengerusi Lembaga Disiplin MCA, Tan Sri Chor Chee Heung yang masing-masing membabitkan sembilan ahli di Johor, dua di Perak dan satu lagi di Kedah.

Di Johor, empat daripada sembilan yang dipecat itu ialah Ting Chong Chai dan Lim Yak Hong yang bertanding sebagai calon Bebas di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Puteri Wangsa, selain Tee Boon Tsong (Calon DAP DUN Senai) dan Ng Yak Howe (calon DAP DUN Bentayan).

Baki lima lagi ialah Choon Kai Ling, Chew Mui Mui, Ng Lee Chu, Lam Tau Lai dan Thin Meau Guey yang masing-masing bertindak sebagai pencadang dan penyokong kepada calon berkenaan.

Di Perak pula, pemecatan membabitkan Chin Kwai Leong dan Chin Kwai Heng yang masing-masing bertanding atas tiket Parti Sosialis Malaysia (PSM) di DUN Menglembu and Tronoh, manakala baki satu lagi Yeo Keng Chuan yang menjadi calon PKR di DUN Kulim, dekat sini.

Chee Heung ketika sidang media pengumuman itu di sini, berkata tindakan pemecatan itu diambil mengikut Artikel 124(1) Perlembagaan MCA selepas semua 12 ahli terbabit didapati bertindak bertentangan dengan ketetapan parti.

“Selepas penamaan calon semalam, majlis presiden merujuk nama 12 ahli terbabit kepada lembaga disiplin parti selepas didapati melanggar peraturan Perlembagaan MCA.

“Susulan itu satu mesyuarat tergempar diadakan lembaga disiplin malam tadi, sebelum bukti dikemukakan dan memutuskan semua 12 ahli berkenaan melanggar Artikel 122 Perlembagaan MCA.

“Justeru, lembaga disiplin mencadangkan supaya semua 12 ahli terbabit dipecat serta-merta, yang kemudian dipersetujui majlis presiden parti,” katanya.

Chee Heung berkata, lembaga disiplin mendapati tujuh ahli yang bertanding sebagai calon pakatan pembangkang atau calon Bebas itu tidak bersetuju apabila mereka tidak terpilih sebagai calon PRU-14.

“Keputusan dibuat kepemimpinan parti termasuk dalam soal penetapan calon untuk PRU-14 adalah muktamad dan jika ada cadangan atau rayuan, ia juga harus dibuat secara dalaman melalui saluran parti,” katanya mengesahkan sebarang rayuan diserahkan mana-mana 12 nama terbabit.-BH

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");