Jenayah

Menantu TPM: Imperial Dental Specialist Diarah Bela Diri

KUALA LUMPUR: Pusat pakar pergigian, Imperial Dental Specialist Centre Sdn. Bhd. diperintahkan membela diri oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas lima pertuduhan berhubung kematian menantu Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Syed Alman Zain Syed Alwi, semasa menerima rawatan pergigian di premis berkenaan, dua tahun lalu.

Menurut Utusan Online, Hakim Harmi Thamri Mohamad @ Shaharuddin memutuskan demikian selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie ke atas kelima-lima pertuduhan terhadap pusat pergigian itu yang diwakili Pengarah Syarikatnya, Dr. Wong Yen Ling pada akhir kes pendakwaan.

Mengikut pertuduhan pertama hingga kelima, Yen Ling selaku orang kena saman (OKS) didakwa sebagai pemegang lesen telah gagal memastikan Noor Azima Muhammad Nuwi, 26, untuk menjalankan prosedur radiologi (orthopantomogram) ke Syed Alman Zain, 44, mempunyai kelayakan berbuat demikian.

Bagi pertuduhan kedua dan ketiga, klinik itu didakwa gagal menyimpan dan menyenggarakan suatu daftar kakitangan dan tidak menyediakan oksigen sebagai perkhidmatan jagaan kecemasan asas.

Bagi pertuduhan keempat dan kelima, premis itu didakwa gagal mengemukakan kepada Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) salinan semua rekod perubatan pesakit dan tidak mengambil langkah yang cukup untuk melindungi semua kakitangan profesional jagaan kesihatan dan persekitaran terhadap bahaya biologikal.

Sementara itu, pada prosiding sama, mahkamah telah melepas dan membebaskan OKS daripada empat pertuduhan lain selepas mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie.

Kesemua kesalahan itu didakwa dilakukan di klinik yang terletak di Jalan Telawi, Bangsar Baru, Brickfields, di sini, antara pukul 6 petang dan 9.05 malam, antara 26 Mei dan 2 Jun 2016.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");