Berita Hari Ini

Pengundi Pos Jangan Masukkan Kertas Undi Dalam Peti Surat Pejabat Pos – SPR

IPOH — Pengundi pos dinasihatkan tidak memasukkan kertas undi ke dalam peti surat pejabat pos, sebaliknya harus mengikut saluran dan langkah yang disediakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Timbalan Pengarah SPR Perak, Shazree Idzham Wahab berkata pihaknya mengesan beberapa kes pengundi pos di negeri ini melakukan kesilapan berkenaan pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) 2013 tetapi tidak mendedahkan angka kes berkenaan.

“Terdapat beberapa kes pengundi pos yang kurang arif prosedur undian pos pada pilihan raya dahulu telah memasukkan kertas undi ke dalam peti surat biasa.

“Apabila kita buat post mortem (bedah siasat), kita mendapati ada kertas undi tidak sampai. Dan apabila kita siasat di pejabat pos, didapati banyak kertas undi dalam peti surat,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas taklimat SPR kepada petugas media Perak yang dirasmikan oleh Pengarah SPR negeri Mohd Nazri Ismail di sebuah hotel di sini hari ini.

Kira-kira 50 pengamal media dari pelbagai organisasi seperti media cetak dan elektronik menyertai taklimat SPR Perak yang diadakan selama tiga jam itu.

Menurut Shazree Idzham, perkara itu berlaku mungkin kerana ramai yang tidak tahu prosedur dan kaedah betul mengenai undi pos.

Justeru, untuk hari mengundi PRU-14 nanti, pengundi pos harus memasukkan kertas undi dalam sampul surat dan diposkan kepada Pengurus Pilihan Raya di kawasan mengundi masing-masing atau mennghantar terus ke Pejabat Pengurus Pilihan Raya di tempat undi.

“Kita harap petugas media yang juga akan mengundi pos pada PRU nanti jelas dan ambil maklum selepas taklimat SPR ini,” katanya.

Selain petugas media yang akan mengundi pos, turut melakukan cara mengundi tersebut ialah bomba, polis dan askar yang akan bertugas pada hari pengundian.

Sementara itu Mohd Nazri berkata pihaknya menyediakan 24 pusat penamaan calon dan pusat penjumlahan undi serta 2,930 pusat mengundi di negeri ini.

— BERNAMA

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");