Panasnya Hari Ini

Najib kecewa senior Umno khianati parti

POLITIK
Najib kecewa senior Umno khianati parti
8 MEI 2018
Najib kecewa senior Umno khianati parti
Najib mengucup seorang bayi bernama Nur Fatimah Azahrah ketika lawatan beliau ke program ‘Facelift’ Universiti Malaysia Pahang di Kampung Kuala Pahang hari ini. – Foto Bernama
A- A+ (Ubah saiz teks)
PEKAN – Datuk Seri Najib Tun Razak kecewa dengan tindakan beberapa ahli senior Umno yang sanggup mengkhianati parti dan perjuangan bersama selama berdekad lamanya pada waktu getir Umno menghadapi pilihan raya umum.

Perdana Menteri yang juga Pengerusi BN berkata beliau tidak percaya individu-individu ini sanggup berbuat demikian sedangkan mereka telah mendapat pelbagai manfaat daripada parti.

“Malangnya ada orang dapat macam-macam daripada Umno, jawatan tinggi, pendapatan yang kaya tapi sanggup dia tikam Umno dalam saat-saat macam ni,” katanya di hadapan 600 veteran badan bukan kerajaan di kediaman Sri Kenangan di sini hari ini. Turut hadir Speaker Dun Pahang Datuk Seri Ishak Muhammad dan calon BN bagi kawasan Dewan Undangan Negeri Peramu Jaya pada PRU14 , Datuk Seri Sh Puzi Sh Al.

Najib yang akan pertahankan kerusi Parlimen Pekan berkata beliau bagaimanapun ‘tabik’ kepada pemimpin-pemimpin veteran yang hadir pada majlis berkenaan kerana mesra dengan parti sejak beliau menjadi Ahli Parlimen Pekan dari tahun 1976.

“Tuan-tuan dan puan-puan tak dapat apa-apa, adalah dapat ikut rezeki masing-masing tetapi saya tabik kesetiaan tuan-tuan dan puan-puan semua, tuan-tuan dan puan-puanlah pejuang sejati yang kasih dan sayang kepada Umno dan BN,” katanya.

Najib turut mengimbau kenangannya bersama beberapa pemimpin veteran parti yang turut hadir hari ini sewaktu beliau memulakan kariernya dalam politik selepas pulang daripada mengikuti pengajian di United Kingdom pada usia 27 tahun.

Beliau berkata hubungannya dengan pemimpin-pemimpin veteran di sini begitu mendalam, dan dengan hubungan inilah, beliau yakin akan terus menjadikan kawasan Parlimen Pekan sebagai bumi BN.

“Dari sinilah, di Kampung Langgar dan Kampung Jambu inilah semuanya bermula. Saya tak akan meninggalkan perjuangan (ayahanda) Allahyarham Tun Razak Hussein, dalam apa jua keadaan.

“Sebab memang kalau nak cerita sejarah saya di Pekan sejak 1976, selepas Allahyarham Tun Razak kembali ke rahmatullah, perjalanan sepanjang 42 tahun ini tentu banyak cerita suka dan duka, kenangan manis, hubungan peribadi dan hasil perjuangan kita bersama sejak dahulu.

“Saya nak nyatakan terus terang, walaupun saya duduk di kerusi perdana menteri di Putrajaya saya tak mungkin memegang jawatan tertinggi dalam kerajaan dan parti kalau tuan-tuan dan puan-puan tak sokong saya sejak 42 tahun lalu,” katanya.

Najib berkata pengalamannya sewaktu belajar dan memulakan kerjaya politik telah membentuknya menjadi seorang pemimpin yang cekal dan tidak mudah menyerah kalah.

“Jadi kalau sesiapa pun cuba menumbangkan saya, dia tak tahu dalam diri saya ada semangat kekuatan dan ketahanan yang telah diuji sejak kecil,” katanya.

Perdana menteri dalam pada itu turut menyeru para veteran yang hadir, supaya memujuk anak-anak masing-masing yang pulang ke kampung halaman untuk keluar mengundi esok dan memberi sokongan kepada BN yang telah banyak berjasa kepada negara.

“Harapan saya sudah tentu kita nak teruskan perjuangan kita sebab agenda dibawa pemimpin dahulu belum tamat. Berkat sokongan tuan-tuan, esok mudah-mudahan kita akan kibarkan bendera BN bukan sahaja di Pekan tetapi di Putrajaya,” tambahnya. – Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");