Panasnya Hari Ini

‘Negarawan tak patut cakap mati katak’

KUALA LUMPUR – Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak berkata istilah, ‘mati katak’, tidak seharusnya diucapkan seseorang yang kononnya bergelar negarawan.

’’Mati katak’ adalah kata-kata yang cukup menghina bagi merujuk kepada seseorang yang meninggal dunia dalam keadaan melakukan dosa yang amat besar dan akan dimasukkan ke dalam neraka,” kata Salleh dalam akaun Twitter beliau, semalam.

Kelmarin, Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan mereka yang meninggal dunia dalam peristiwa Memali pada 1985 adalah ‘mati katak’.

Semalam, Pas menyelar kenyataan yang dikeluarkan bekas perdana menteri itu dan kemudian Dr Mahathir memohon maaf kepada keluarga mereka yang maut dalam peristiwa itu kerana menggunakan bahasa kasar bagi menerangkan tentang kematian mereka.

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menerima permohonan maaf oleh Dr Mahathir itu.

“Dr Mahathir tidak mahir tentang perkara berkaitan agama. Beliau sepatutnya bertanya kepada mereka yang mempunyai ilmu tentang perkara itu. Malah, kami (Pas) telah duduk bersama-sama, berbincang dan mendapati mangsa mati syahid.

“Beliau tersilap cakap. Saya telah mendengar ucapan permohonan maaf beliau dan kami menerimanya,” kata Hadi kepada pemberita pada program “Sembang Santai Bersama Ayoh Chik” di Kuala Ibai di sini, semalam.

– Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");