Berita Hari Ini

Palestin Tolak Bantuan Berbuka Puasa UAE

BAITULMAQDIS – PALESTIN. Aktivis Baitulmaqdis menolak bantuan makanan berbuka puasa yang diberikan Emiriah Arab Bersatu (UAE) kepada pelawat masjid al-Aqsa.

Tindakan itu disusuli kempen di Twitter dengan hashtag #wearenothungry sebagai kekesalan dan membantah kecenderungan negara berkenaan yang dilihat menyokong rejim Zionis.

Bulan lalu, UAE dan Bahrain menghantar pasukan untuk mengambil bahagian dalam perlumbaan basikal Giro d’Italia yang melalui Baitulmaqdis pada ulang tahun ke-70 peristiwa Nakba.

Jawatankuasa Olimpik Palestin turut mengutuk penyertaan UAE dan Bahrain, dan menyifatkan ia sebagai satu pengkhinatan terhadap perjuangan besar rakyat Palestin.

Agensi berita antarabangsa sebelum ini melaporkan bahawa duta UAE, Yousef Al-Otaiba dan Bahrain, Abdullah Rashed Al-Khalifa telah mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu di sebuah restoran di Washington. – Middle East Monitor

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");