Berita Hari Ini

Putrajaya Akan Jual Hasil Rampasan Barangan Mewah Najib, Rosmah

PUTRAJAYA akan menjual hasil rampasan dari premis yang dikaitkan dengan bekas perdana menteri Najib Razak, kata Menteri Kewangan Lim Guan Eng kepada The Associated Press (AP) hari ini.

Hasil rampasan itu dianggarkan bernilai kira-kira RM900 juta dan RM1 bilion.

“Kita akan cuba jual apa yang boleh, tetapi perlu diingat bahawa ia tidak terbanding dengan jumlah yang telah dirompak dari negara,” kata Lim menerusi temu bual bersama AP sambil menambah beliau terkejut dengan nilai barangan yang dirampas.

“Bayangkan kalau jumlah itu ditemui di Amerika Syarikat (AS), sudah tentu negara kaya seperti AS pun akan sukar untuk membayangkannya. Memang tidak boleh dibayangkan.”

Sebanyak 12,000 barang kemas, 567 beg tangan mewah, 423 jam tangan dan 234 cermin mata hitam telah dirampas dari premis yang dikaitkan dengan Najib sebagai sebahagian daripada siasatan terhadap skandal 1MDB.

Najib menafikan semua salah laku yang dituduh terhadapnya dan berkata kebanyakan barangan yang dirampas adalah pemberian hadiah ketua-ketua negara lain yang dikumpul sejak bertahun lamanya.

Malah menurut Najib, nilai hasil rampasan itu tidaklah setinggi seperti dakwaan pihak berkuasa.

Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad semalam memberitahu The Edge bahawa Najib akan didakwa tidak lama lagi.-TMI

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");