Perak Hari Ini

Libatkan Semua Dalam Usaha Bentuk Demokrasi Matang Malaysia-Sultan Perak

IPOH:Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah bahawa semua pihak tidak sepatutnya ketinggalan dalam usaha menjadikan demokrasi matang dalam Negara ini.

Titah baginda, walaupun usaha tersebut pastinya mempunyai cabaran yang berterusan dimana semua pihak termasuk yang tidak bersetuju perlu terlibat sama sebagai langkah menyertai komuniti yang kini memiliki liga demokrasi masing-masing.

“Saya percaya bahawa kita tidak sepatutnya meninggalkan sesiapa di dalam proses ini, termasuk mereka yang mungkin tidak bersetuju.

“Kita mesti mengelakkan amalan tidak sihat yang dibuat di sesetengah negara di mana, selepas kemenangan penting, “pemenang mempunyai hak mutlak”.

“Semua orang Malaysia harus menjadi sebahagian daripada perjalanan ini, dan kita harus berhati-hati untuk melibatkan semua pihak berkepentingan negara dalam perjalanan bersejarah ini,” titah baginda pada Persidangan Dunia Pemikiran dan Tamadun Islam (WCIT) 2018 bertemakan Securing the Future yang bakal berlangsung selama tiga hari di [email protected] hari ini.

Baginda bertitah pilihan raya umum keempat belas (PRU-14) yang berlangsung dua bulan lalu menyaksikan yang mana rakyat Malaysia selaku pengundi, membawa perubahan politik yang besar dan tidak pernah berlaku sebelum ini melalui kotak undi tersebut.

“Detik ini dalam sejarah baru, saya berharap rakyat Malaysia merasa diberi kuasa untuk mencapainya, dan mempengaruhi masa depan negara mereka.

“Seperti yang saya katakan sedekad lalu, “rakyat Malaysia dari semua kaum, agama dan lokasi geografi perlu percaya dan tidak bahawa semua mempunyai tempat di bawah negara ini,” titah baginda.

“Namun langkah itu memerlukan apa  tajdid sebagai dan juga islah seperti yang dikatakan oleh agamawan untuk menghidupkan kehidupan baru dan untuk meremajakan institusi dan memperbaikinya,” titah baginda.

Sultan Nazrin bertitah lagi tentang kepentingan memperkasakan golongan belia yang mewakili masa depan negara dan perlu diberikan peluang membuat keputusan.

“Orang muda adalah pencipta, pembina dan pemimpin masa depan tetapi mereka boleh mengubah masa depan hanya jika mereka mempunyai kemahiran, kesihatan, membuat keputusan, dan pilihan sebenar dalam kehidupan.

“Sudah tentu, pelaburan dalam pendidikan dan penjagaan kesihatan sangat penting, seperti yang saya tekankan iaitu membabitkan orang muda dalam membuat keputusan, dan memperkasakan mereka untuk merasakan bahawa mereka mempunyai “pilihan sebenar dalam kehidupan,” katanya.

Terdahulu WCIT 2018 telah membawakan lima subtema untuk dibincangkan iaitu berkaitan hal ehwal ekonomi, kesihatan dan alam sekitar; bahasa budaya agama; kemanusiaan, keselamatan dan ke­senian serta kepe­mimpinan pada masa hadapan.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");