Berita Hari Ini

PM: Had Belian Barangan Bercukai Di Langkawi Naik RM1,000 Daripada RM500

LANGKAWI: Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mengisytiharkan had belian barangan bercukai untuk pelancong dari tanah besar membeli-belah di Langkawi dinaikkan daripada RM500 kepada RM1,000.

Dr Mahathir, yang juga Ahli Parlimen Langkawi, berkata langkah itu bagi menggalakkan kedatangan lebih ramai pelancong ke pulau itu, sekali gus meningkatkan sosio ekonomi penduduk setempat.

“Saya belum dapat kelulusan daripada rakan-rakan saya dalam kerajaan berkenaan banyak mana penduduk dari tanah besar boleh beli di Langkawi dan bawa ke tanah besar.

“Tapi walaupun belum dapat kelulusan saya nak juga isytihar di sini bahawa kita akan membenarkan pelancong dari tanah besar yang beli-belah di Langkawi ini, mereka tak payah bayar cukai (jika berbelanja sehingga) RM1,000, bukan RM500 (sebelum ini),” katanya ketika berucap merasmikan Pusat Khidmat Ahli Parlimen Langkawi di Langkawi City, hari ini.

Bagaimanapun beliau berkata had itu tidak termasuk untuk barangan seperti arak dan rokok yang membahayakan kesihatan.

Dr Mahathir yang mengulangi jaminan bahawa pulau itu akan kekal dengan taraf bebas cukai berkata, Langkawi walaupun terkenal sebagai destinasi pelancongan dunia, namun masih memerlukan lebih banyak pelaburan dari luar.

“Kita masih perlukan banyak pelabur untuk adakan projek dan membina kilang maka (agar) orang Langkawi akan dapat peluang kerja dan dapat gaji seterusnya meningkatkan pendapatan mereka, tapi kenalah buat kerja.

“Kerajaan dulu senang tak buat kerja pun dia bagi duit, tapi kita tak curi duit, bila tak curi duit nak bagi duit percuma susah sikit, tapi saya yakin orang Langkawi ini rajin-rajin belaka, mereka akan bekerja dan harap saraan yang baik daripada majikan mereka,” katanya.

Sehubungan itu beliau turut menyeru penduduk di Parlimen itu agar melayan pelancong yang datang bercuti di pulau itu dengan baik supaya imej Langkawi di mata dunia dapat dinaikkan lagi sekali gus menarik lebih ramai pelancong.

Terdahulu, Dr Mahathir meninjau pusat khidmat beliau yang terletak di Langkawi City dan beramah mesra bersama lebih 500 penduduk yang hadir ke majlis itu.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");