Berita Hari Ini

Aktivis Ditawan Tentera Israel Kembali Ke Tanah Air

SEPANG: Aktivis tunggal dari Malaysia yang menyertai misi ‘Right to A Just Future for Palestine’ ke Gaza, Prof Madya Dr Mohd Afandi Salleh, selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) malam tadi selepas ditahan selama dua hari oleh tentera Israel.

Bercerita mengenai pengalamannya, Mohd Affandi, 47, berkata keadaan ketika itu seperti dalam peperangan kerana kapal Al-Awda yang dinaikinya bersama beberapa sukarelawan lain ditawan dari setiap sudut.

Katanya, ketika itu kapal terbabit sudah hampir ke perairan Gaza iaitu sekitar 49 batu nautika dari perairan Gaza.

“Namun, kapten kapal warganegara Norway berkeras dan tetap mahu meneruskan perjalanan sehingga 40 batu nautika dari perairan berkenaan.

“Mereka (tentera Israel) rampas kapal kami dengan keadaan cukup kejam, 12 kapal perang tentera Zionis mengepung kami dari jauh termasuk dipantau menggunakan drone dari udara.

“Pada ketika itu, saya merasakan kami sukarelawan boleh ditembak pada bila bila masa saja. Kami membuang segala alatan yang boleh mencederakan termasuk garpu kerana alatan terbabit boleh mencederakan orang lain,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di KLIA di sini, malam tadi kepada Berita Harian.

Beliau tiba di Malaysia menaiki Thai Airways pada jam 7.40 malam tadi dan disambut oleh isteri dan dua anaknya.

Mohd Affandi berkata, selepas kapal terbabit berjaya ditawan tentera rejim Zionis, kesemua mereka dipaksa ke perairan Israel, yang mengambil masa perjalanan lima jam.

“Setibanya kami di sana, saya amat terkejut kerana ratusan tentera lengkap berpakaian sedang menunggu kami walhal saya rasa kami cuma nelayan dan tidak membawa sebarang kemudaratan.

“Kami perlu melalui beberapa fasa yang sangat ketat, bermula dengan cap jari sehinggalah melucutkan pakaian untuk diperiksa sampai tentera terbabit berpuas hati.

“Kami kemudian ditutup muka dengan kain hitam, dibawa menaiki van, malah mereka tidak memberitahu kami akan dibawa ke mana. Kami kemudian dipenjarakan atas tuduhan memasuki Israel secara haram,” katanya.

Menurutnya, beliau dipanggil keluar untuk menandatangani surat akuan menceroboh Israel, namun bertegas dan hanya mahu menandatangani surat terbabit sekiranya ada peguam di hadapannya.

“Hari kedua ditahan, peguam saya datang dan beliau mengatakan saya selamat untuk menandatangani surat terbabit. Alhamdulillah selepas tandatangan, saya dibenarkan pulang dan dihantar oleh tentera terbabit pulang ke Malaysia melalui Bangkok, Thailand

“Saya tiba di Bangkok dalam keadaan tidak mempunyai apa-apa, wang saya sebanyak 469 euro dirampas, telefon bimbit juga dirampas. Saya hanya pulang bersama pasport.

“Mujurlah ketika di lapangan terbang (Bangkok) saya bertemu dengan seorang rakyat Malaysia bernama Daren Tan, dan meminta beliau menghubungi isteri saya bahawa saya akan tiba ke Malaysia hari ini,” katanya.

Tambah Mohd Affandi, beliau bukan mahu keluar secara tergesa-gesa dan tidak meneruskan perjuangannya, namun terpaksa berbuat demikian selepas memikirkan keadaan ibunya yang sakit.

“Tanggpan saya dipenjara mungkin berat untuk ibu saya, kebanyakan sukarelawan yang keluar ini mahu menceritakan mengenai kekejaman tentera Zionis Israel dan bukan kerana takut,” katanya.

Pada 22 Julai lalu, Kapal Al-Awda bersama dua kapal kecil, Huriyyah dan Falastine, meninggalkan pelabuhan Messina, Sicily di Itali bagi meneruskan misi, kira-kira jam 4 petang (waktu Malaysia).

Kapal berkenaan turut membawa bekalan perubatan bernilai RM61,000 untuk rakyat Palestin di Gaza. Antara aktivis lain yang berada di atas kapal berkenaan ialah ahli politik Norway, Mikkel Gruner; pakar ortopedik United Kingdom, Dr Ang Swee Chai dan bekas atlet Norway, Prof Gerd Von der Lippe.

Terdahulu, dua ahli misi yang juga warga Israel sudah dibebaskan. Mereka ialah ketua kapal Al-Awda, Zohar Chamberlain Regev dan bekas kapten tentera udara Israel, Yonathan Shapira.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");