Berita Hari Ini

Palestin Kecewa Tindakan Amerika Syarikat Sekat Dana

RAMALLAH: Pihak berkuasa Palestin membantah tindakan Amerika Syarikat (AS) untuk menghentikan semua dana kepada Agensi Bantuan untuk Pelarian Palestin Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNRWA).

Tindakan itu disifatkan cubaan untuk melumpuhkan usaha agensi itu bagi membantu jutaan pelarian Palestin.

Pegawai Kanan Palestin, Saeb Erekat menegaskan, langkah itu sebagai tekanan terbaharu pentadbiran Presiden Donald Trump ke atas pelarian Palestin.

Ini jelasnya, kerana jutaan pelarian Palestin paling terkesan dengan penamatan dana kira-kira AS$360 juta (RM1.5 bilion).

Dana sumbangan AS itu merangkumi 30 peratus daripada dana yang disalurkan UNRWA.

Menurut Saeb, peruntukan itu digunakan bagi membiayai kos perubatan, pendidikan dan perkhidmatan sosial di Gaza serta beberapa negara Arab yang berjiran dengan Palestin.

Jurucakap UNRWA, Adnan Abu Hasna menjelaskan penduduk di Tebing Barat bergantung kepada UNRWA yang menyediakan bantuan makanan kepada lebih satu juta pelarian.

“Terdapat 280,000 pelajar yang ditempatkan di 274 buah sekolah. Kami menyediakan bantuan makanan kepada lebih satu juta pelarian di sini dan lima juta kenderaan untuk klinik UNRWA.

“Sekatan ke atas dana UNRWA sudah tentu akan menjejaskan operasi kami di sini,” katanya memetik sumber Astro Awani.

Tambahnya lagi setakat ini badan itu hanya mempunyai peruntukan bagi membiayai yuran persekolahan untuk lebih 500,000 pelajar di daerah itu sehingga bulan September.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");