Jenayah

Belum Ada Permintaan Senarai Hitam Pasport Zahid – KP Imigresen

BANGI: Jabatan Imigresen Malaysia akan menyenaraihitamkan nama Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi daripada keluar negara jika ada permintaan pihak berkuasa untuk berbuat demikian.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Seri Mustafar Ali berkata, setakat ini tidak ada permohonan untuk berbuat demikian daripada mana-mana agensi penguat kuasa seperti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atau polis.

“Kes ini adalah kes siasatan SPRM. Kalau ada, Jabatan Imigresen akan melakukan ketetapan yang diperuntukkan,” katanya ketika ditemui pada Kejohanan Bola Tampar Sedia Berjasa Piala Ketua Pengarah Imigresen di Universiti Tenaga Malaysia (Uniten) hari ini, lapor Bernama.

Mustafar berkata demikian ketika ditanya sama ada Ahmad Zahid akan disenarai hitam daripada keluar negara selepas pasportnya diserahkan kepada mahkamah semalam.

Anggota Parlimen Bagan Datuk itu menghadapi 45 pertuduhan pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram.

Dalam pada itu, Mustafar turut memberi jaminan bahawa proses pengeluaran pasport kepada orang ramai tidak tergugat.

Beliau pihaknya sentiasa bersiap siaga menentukan stok pasport mencukupi dan sentiasa ada.

Dalam perkembangan lain, Mustafar berkata pihaknya telah melaksanakan 12,000 operasi bermula tahun ini sehingga semalam bagi menggempur pendatang asing tanpa izin (PATI) di seluruh negara.

Seramai 154,000 PATI diperiksa dan 38,000 ditangkap manakala 1,100 majikan ditangkap dan akan dihadapkan ke mahkamah

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");