Sukan Hari Ini

“Beritahu Semua Orang (Media) Supaya Balik, Tidak Perlu Tunggu Saya” – Chong Wei

SEPANG: Setelah sekian lama berdiam diri akhirnya jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei bersuara memohon semua pihak untuk menghormati ruang peribadinya pada ketika ini.

Chong Wei yang disahkan menghidap kanser hidung tahap pertama telah selesai menjalani rawatan hampir lebih dua bulan dan dibenarkan pulang oleh doktor yang merawatnya di Taiwan hari ini.

Sejurus mengetahui beberapa media sedang menunggu kepulangannya hari ini sejak pagi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Chong Wei meminta jasa baik semua agar tiada liputan berita mengenainya ketika ini.

“Beritahu semua orang (media) supaya balik, tidak perlu tunggu saya. Saya tidak mahu semua media tunggu saya di lapangan terbang.

“Saya perlukan rehat ketika ini. Beberapa hari lagi saya akan panggil semua media untuk menjelaskan keadaan saya. Terima kasih,” katanya menerusi satu pesanan suara.

Sejak pagi tadi beberapa pihak media tempatan menunggu kepulangan Chong Wei di KLIA dan Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang.

Sehingga kini maklumat terperinci mengenai jadual penerbangannya masih belum diketahui dan dijangka tiba di Lapangan Terbang Sultan Aziz Shah di Subang menaiki jet peribadi.

Masalah kesihatan pemain berusia 36 tahun itu mula menjadi tumpuan selepas pemain berkenaan menarik diri daripada Kejohanan Dunia di Nanjing, China dan Sukan Asia di Jakarta-Palembang 2018, bulan lalu.

Sepanjang kariernya dalam badminton, Chong Wei meraih tiga kali pingat perak Sukan Olimpik pada 2008, 2012, 2016 dan tiga kali muncul naib juara Kejohanan Dunia (2011, 2013, 2015).

Beliau juga meraih gelaran ‘Raja Siri Super’ apabila menjuarai kejohanan anjuran Persekutuan Badminton Dunia (BWF) paling banyak dalam sejarah.

Secara keseluruhan Chong Wei berjaya merekodkan 69 gelaran juara dan 34 naib juara. – BERNAMA

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");