Panasnya Hari Ini
Like

Azmin Selesa Di Hadapan, Rafizi Ketinggalan Lebih 3,000 Undi

November 5, 2018
35 Views
0 Comments
2 minutes read
Azmin Selesa Di Hadapan, Rafizi Ketinggalan Lebih 3,000 Undi

Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berada dalam kedudukan selesa mempertahankan jawatannya sebagai timbalan presiden PKR selepas berjaya mengalahkan Rafizi Ramli di Sabah yang dianggap penting, menurut keputusan tidak rasmi.

Keputusan tidak rasmi menunjukkan selepas 24 daripada 25 bahagian di Sabah melakukan pengundian, Azmin memperoleh 10,467 undi berbanding Rafizi yang mendapat 8,882 undi.

Dengan memasukkan keputusan tidak rasmi dari Sabah ini, secara keseluruhannya Azmin meraih 60,091 undi, manakala Rafizi pula mengejar di belakang dengan 56,796 undi.

Azmin mendahului dengan majoriti sebanyak 3,295 undi.

Sabah menjadi penting kepada Rafizi kerana di negeri ini beliau dilihat mempunyai peluang realistik untuk merebut timbalan presiden PKR.

Keputusan cabang Keningau masih kabur

Rafizi telah berkempen secara agresif di Sabah tetapi nampaknya Azmin berjaya mempertahankan jawatannya dalam pemilihan PKR di negeri itu.

Pemilihan PKR di Sabah telah berlangsung lebih dua hari. Semalam, 12 bahagian mengundi tetapi keputusan tidak rasmi hanya boleh didapati untuk 11 bahagian disebabkan isu-isu di cabang Keningau.

Azmin memperoleh 5,115 undi kepada 4,770 undian Rafizi dalam undian semalam.

Pada pusingan kedua hari ini, Azmin memperolehi 5,354 undi berbanding 4,112 undi kepada Rafizi.

Berdasarkan pengundian hari ini, Azmin dijangka memenangi cabang Kudat, Kota Belud, Putatan, Ranau, Beluran, Tenom, Kinabatangan, Silam dan Papar.

Sementara itu, Rafizi pula dijangka menang pemilihan di cabang Penampang, Kimanis, Pensiangan dan Semporna.

Dimaklumkan ini adalah keputusan tidak rasmi untuk pemilihan PKR Sabah, manakala Jawatankuasa Pemilihan PKR (JPP) hanya akan mengeluarkan keputusan interim kemudian.

Sabah merangkumi 18 peratus keanggotaan keseluruhan PKR, yang kedua terbesar selepas Selangor.

Dengan berakhirnya pemilihan di Sabah, kecuali cabang PKR Keningau yang keputusannya masih lagi tidak diketahui, undi keseluruhan masih berbaki sekitar sembilan peratus sahaja lagi.

Sarawak akan melakukan pengundian pada hujung minggu hadapan, manakala Melaka pula akan mengadakan pemilihan semula. Cabang Labuan, Kuala Selangor dan Jelebu juga akan melakukan pengundian sekali lagi.

Dengan memasukkan keputusan tidak rasmi dari Sabah ini, maka Azmin selesa mendahului di hadapan dengan 60,091 undi berbanding Rafizi yang mendapat 56,796, ketinggalan sebanyak 3,295 undi. -Mkini

Komen & Pendapat

Comments are closed.