Berita Hari Ini

ISA Tidak Dikembalikan – Muhyiddin

PUTRAJAYA: Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) tidak perlu dikembalikan, manakala akta lain yang menggantikannya tidak akan dimansuhkan.

Perkara itu diakui Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin yang juga Menteri Dalam Negeri.

Beliau berkata, ISA sudah dimansuhkan sejak 2012 dan kerajaan Pakatan Harapan (PH) tidak berhajat membawanya kembali.

“Ini kerana kita sudah ada Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) di samping Akta Pencegahan Jenayah (POCA) dan Akta Pencegahan Keganasan (POTA) bagi menjaga keselamatannya negara,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa menyampaikan ucapan penggulungannya sempena Perhimpunan Agung Tahunan (PAT) BERSATU kali kedua di PICC di sini, pada Ahad, sebagaimana dilaporkan BH Online.

Muhyiddin mengulangi pendirian kerajaan mahu mengekalkan undang-undang berkenaan berdasarkan cadangan jawatankuasa mengkaji mengenai undang-undang itu.

Katanya, dipersetujui pengekalan undang-undang berkenaan dengan beberapa pindaan yang akan dibuat.

“Undang-undang itu dipertahankan kerana kita tidak mahu ada pihak mengambil kesempatan… kumpulan pengganas dan gengster besar berbuat apa saja yang memberi kesan kepada rakyat dan negara,” katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");