Berita Hari Ini

Khatan Sampai Terputus Kepala ‘Anu’, KKM Panggil Kakitangan Kes Saman Kecuaian

KUALA SELANGOR: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan memanggil kakitangan yang terlibat dalam kes tuntutan saman seorang remaja kerana mengalami kecacatan kekal akibat kecuaian semasa proses berkhatan.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata walaupun ia kes terpencil, namun perkara sebegitu perlu diberi perhatian supaya ia tidak meresahkan masyarakat untuk menyertai dan melaksanakan program berkhatan yang lain.

“Jika ada apa-apa juga kemalangan dan kesilapan, kita akan susuli untuk menanganinya. Perkara itu (kecuaian pelaksanaan proses berkhatan) jarang berlaku tapi jika berlaku, ia perlu diberi perhatian.

“Saya akan panggil kakitangan yang terlibat untuk beritahu apa yang dah berlaku. Namun saya yakin, perkara ini akan dapat ditangani dengan baik,” katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas merasmikan program berkhatan amal di Klinik Wakaf An-Nur, Masjid Nurul Iman Ijok, di sini hari ini lapor Bernama.

Beliau berkata demikian bagi mengulas tuntutan saman yang dibuat remaja berumur 18 tahun semalam ekoran kepala alat sulitnya terputus ketika berkhatan lapan tahun lepas.

Remaja itu melalui ibunya, selaku plaintif memfailkan saman terhadap seorang pembantu perubatan dan lima lagi kerana cuai sehingga menyebabkannya mengalami kecacatan kekal.

Dalam saman itu, plaintif menamakan pembantu perubatan Hospital Kuala Lipis, Pahang (defendan pertama), pegawai perubatan dan pengarah hospital itu (defendan kedua dan ketiga), doktor pakar dan pengarah Hospital Selayang (defendan keempat dan kelima) serta Kerajaan Malaysia (defendan keenam).

Berdasarkan pernyataan tuntutan plaintif, remaja itu berumur 10 tahun ketika kejadian dan mendakwa defendan pertama tidak mengikut prosedur yang ditetapkan kerana telah memotong keseluruhan kepala kemaluannya atau ‘glans penis’.

Dalam pada itu, program berkhatan amal hari ini dianjurkan secara bersama oleh Hospital Pakar KPJ Selangor, Pertubuhan Sosial Orang Kuala Selangor, Lembaga Zakat Selangor dan Johor Leadership Programme 3-Johor Corporation.

Sebanyak 104 kanak-kanak berumur empat hingga 12 tahun dari sekitar Kuala Selangor menyertai program berkhatan beramai-ramai yang diadakan secara percuma itu hasil sumbangan penganjur terlibat.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");