Panasnya Hari Ini

KJ Setuju Segera Adakan Pemilihan Semula UMNO

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin Abu Bakar, hari ini menggesa UMNO mengadakan pemilihan parti secepat mungkin ketika seorang demi seorang pemimpin UMNO meninggalkan parti itu.

“Setuju. Pemilihan parti diadakan serta-merta,” katanya membalas tweet, @SyedRifqi99 yang berpendapat semua sayap UMNO dan anggota majlis tertinggi parti itu perlu menuntut Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi meletakkan jawatan sebagai Presiden parti.

“Selain itu, UMNO mesti mengadakan mesyuarat agung serta merta bagi membolehkan parti memilih pemimpin baharu.

“Hanya anggota UMNO yang boleh selamatkan UMNO. BERSATU, Anwar dan PAS tak boleh,” kata Khairy menerusi akaun Twitter, lapor BH Online.

Kenyataan Khairy itu dikeluarkan beberapa jam selepas Bekas Setiausaha Agung UMNO, Tan Sri Radzi Sheikh Ahmad, disahkan keluar dari parti itu dan menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU).

Hari ini, Ahli Parlimen Tanah Merah, Datuk Seri Ikmal Hisham Abd Aziz, pula mengumumkan meninggalkan UMNO.

Khairy sebelum ini sudah beberapa kali menunjukkan rasa tidak setujunya terhadap pendekatan UMNO di bawah pimpinan Ahmad Zahid, termasuk kerja sama dengan PAS.

Ahmad Zahid pula hari ini dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan pecah amanah membabitkan dana sebanyak RM10 juta.

Sebelum ini, Presiden UMNO itu dikenakan 45 tuduhan rasuah dan salah guna kuasa sekali gus menjadikan jumlah keseluruhan setakat ini adalah sebanyak 46 tuduhan.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");