Jenayah

SPRM Tahan Pegawai Kanan Tabung Haji, Ubah Suai Rumah RM400,000

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menahan seorang pegawai kanan Tabung Haji bergelar Datuk kerana didakwa menerima rasuah berbentuk pengubahsuaian rumah berjumlah RM400,000, pada Selasa.

Menurut sumber, pegawai kanan yang berusia 48 tahun itu ditahan pada jam 8.35 malam selepas hadir memberi keterangan di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya.

Tambah sumber lagi, siasatan awal mendapati sebagai balasan kepada pengubahsuaian rumah itu, suspek telah memberi projek kerja-kerja penjenamaan semula pejabat cawangan Tabung Haji kepada sebuah syarikat, melibatkan kos RM15 juta.

Ahad lalu, SPRM juga telah menahan seorang pegawai kanan Tabung Haji bergelar Datin, berusia 49 tahun, dan telah mendapat perintah reman selama lima hari mulai 17 Disember lapor Astro Awani.

Berhubung kes yang sama, seorang pengurus projek berusia 34 tahun turut ditahan Isnin lalu bagi membantu siasatan dan telah direman selama tiga hari mulai 18 Disember.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Azam Baki mengesahkan tangkapan tersebut.

Kesemua mereka di siasat mengikut Akta SPRM 2009.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");