Berita Hari Ini
Like

Tiada Lagi Adegan LGBT Dalam Filem, Drama

December 10, 2018
222 Views
0 Comments
1 minute read
Tiada Lagi Adegan LGBT Dalam Filem, Drama

KUALA LUMPUR: Unsur serta degan yang mempamerkan atau mempromosikan budaya hidup songsang seperti Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT) akan dipotong dan tidak akan diluluskan untuk tayangan umum, Dewan Rakyat dimaklumkan hari ini.

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Mohd Azis Jamman ketika menegaskan perkara itu berkata, ia berdasarkan garis panduan yang telah ditetapkan Lembaga Penapisan Filem di Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang tidak membenarkan sebarang tayangan berkaitan budaya hidup songsang itu untuk tontonan umum.

“Lembaga Penapisan Filem KDN telah ditubuhkan di bawah Akta 620 Penapisan Filem 2002, yang empat aspek utama perlu diambil kira dalam proses penapisan filem dan drama oleh lembaga berkenaan.

“Aspek-aspek itu adalah aspek keselamatan dan kesejahteraan awam, keagamaan, sosiobudaya serta ketertiban dan ketatasusilaan. Budaya LGBT termasuk di bawah sosiobudaya, jadi lembaga akan memotong dan tidak akan meluluskan apa sahaja adegan dan dialog yang mempromosikan budaya songsang itu dalam filem dan drama,” katanya pada sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan Ahmad Amzad Mohamed (PAS-Kuala Terengganu) mengenai langkah kerajaan untuk menyekat budaya songsang seperti LGBT dalam penerbitan filem dan drama di negara ini.

Ketika menjawab soalan tambahan Ahmad Amzad mengenai status lakonan pelakon yang mempamerkan budaya songsang, Mohd Azis berkata lembaga berkenaan tidak akan memotong adegan sedemikian sekiranya mendapati terdapat pengajaran yang boleh diambil daripada adegan dan lakonan itu lapor Bernama.

Komen & Pendapat

Comments are closed.