Panasnya Hari Ini

Umno, Belajarlah Dari PKR, PAS Atau DAP

Tindakan sekumpulan wakil rakyat Umno Sabah keluar parti Rabu lalu menjadi tamparan hebat buat kepimpinan Dr Ahmad Zahid Hamidi yang kini menerajui Umno sebagai pembangkang.

Di awal kekalahannya pada 9 Mei lalu, pemimpin utama Umno berikrar untuk menjadikan parti itu sebagai pembangkang yang kuat.

Namun hanya beberapa bulan senario itu berubah, bermula daripada pemilihan Ahmad Zahid Hamidi sebagai presiden Umno.

Umno kini dilihat dilanda masalah dalaman apabila berlaku krisis kepercayaan terhadap kepimpinan dan kewujudan kem-kem tertentu dalam parti itu.

Menurut veteran Umno, Mustapha Yaakub, hal ini disebabkan ada kelompok tertentu dalam Umno yang membawa “visi pemimpin Pakatan Harapan (PH)”.

Menurutnya, terdapat orang tengah atau “runner” yang berusaha memujuk wakil rakyat Umno supaya keluar parti dan menjadi wakil rakyat bebas yang menyokong kepimpinan Dr Mahathir Mohamad.

Difahamkan kini terdapat dua kumpulan dalam Umno. Satu kumpulan dikatakan pro-Anwar Ibrahim yang berusaha membawa Umno bekerjasama dengan komponen PH itu, khususnya apabila presiden PKR itu dilantik sebagai perdana menteri kelapan.

Satu lagi kumpulan adalah mereka yang masih setia terhadap perjuangan parti dan kepimpinannya kini.

Di kalangan ahli akar umbi yang setia menghayati perjuangan Umno, sudah tentulah situasi ini akan menimbulkan keresahan akan berlaku perpecahan.

Lebih-lebih lagi Umno yang  baru pertama kali menjadi pembangkang selepas melalui 14 pilihan raya umum kini umpama “ibu ayam kehilangan anaknya”.

Hakikatnya akar umbi Umno sudah menerima kehendak rakyat pada 9 Mei lalu.

Malah mereka juga lebih selesa melihat parti itu kini menjadi pembangkang yang kuat di Dewan Rakyat berbanding menjalinkan kerjasama dengan mana-mana komponen PH.

Maka adalah wajar bagi Umno untuk belajar sesuatu daripada PKR, DAP mahupun PAS, yang puluhan tahun menjadi pembangkang.

Kerjasama PAS, Umno

Umno perlu meraih kembali sokongan rakyat pada pilihan raya umum akan datang sekiranya mahu berkuasa semula.

Rakyat yang masih menyokong mereka mengharapkan parti itu dengan pengalamannya sebagai kerajaan selama lebih 60 tahun dapat memainkan peranan dengan berkesan sebagai agen semak dan imbang kepada kerajaan PH yang dilihat kurang pengalaman.

Oleh itu Umno tidak perlu berusaha membina kekuatan dengan bergantung  atau berbincang dengan pihak lain bagi mendapatkan tempat dalam kerajaan baru, sebaliknya perlu segera melakukan “pengislahan” bagi menjelmakan kembali roh perjuangannya.

Kerjasama Umno dan PAS di era baru ini misalnya menjadi dambaan sebahagian besar umat Islam dan orang Melayu di negara ini.

Bagi mereka, sudah puluhan tahun orang Melayu Islam berpecah kepada “dua mazhab” akibat “permusuhan” secara tradisi dua parti dominan orang Melayu ini.

Di peringkat akar umbi, mereka berharap titik penyatuan itu tidak dirosakkan.

Selain itu Umno harus menerima hakikat bahawa rakyat kini telah memilih parti itu sebagai pembangkang.

Justeru itu dengan pengalaman dimilikinya, Umno harus meraih kembali keyakinan dan kepercayaan rakyat dengan menjadi pembangkang yang baik tanpa perlu terburu-buru menjadi kerajaan semula.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");