Panasnya Hari Ini
Like

Isu Sijil: Guan Eng Pertimbang Saman Ka Siong, Media

February 11, 2019
762 Views
0 Comments
1 minute read
Isu Sijil: Guan Eng Pertimbang Saman Ka Siong, Media

KUALA LUMPUR – Lim Guan Eng mempertimbangkan untuk memfailkan saman fitnah terhadap Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong berikutan mempersoalkan kredibiliti Menteri Kewangan itu sebagai akauntan profesio­nal bertauliah.

Setiausaha politiknya, Tony Pua berkata, tindakan sama itu berkemungkinan dikenakan terhadap media yang melaporkan berhubung perkara tersebut.

“Peguam kepada Menteri Kewangan telah menasihatkan bahawa Guan Eng berhak memfailkan saman fitnah terhadap mana-mana media pro Barisan Nasional (BN) yang berterusan melaporkan penipuan dengan niat merendahkan serta mempertikaikan kedudukan dan kredibiliti beliau.

“Jadi jika beliau mahu, mungkin akan saman mana-mana pihak berkaitan yang mengeluarkan kenyataan sedemikian,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini, lapor Utusan Online.

Semalam, Ka Siong menerusi akaun Facebook miliknya meminta Guan Eng menjelaskan bagaimana beliau berjaya menjadi akauntan profesio­nal bertauliah setahun sebelum memperoleh Ijazah Sarjana Muda Ekonomi dari Universiti Monash.

Kata Ka Siong, hal itu kerana terdapat dua perkara pelik mengenai maklumat yang disiarkan dalam laman web limguaneng.com berkenaan kelayakannya men­­jadi seorang akauntan pro­fesional bertauliah.

Komen & Pendapat

Comments are closed.