Berita Hari Ini

“Ada Berpendapat Ia Terlalu Berat” Tun M Mengenai Hukuman Gantung Rakyat Malaysia Di Singapura

KUALA LUMPUR- Kerajaan berusaha menyelamatkan rakyat Malaysia daripada dihukum gantung di Singapura kerana segelintir rakyat melihat hukuman mati itu terlalu berat, kata perdana menteri.

“Ya, kita cuba menyelamatkan nyawanya seperti yang kita tahu bahawa rakyat melihat hukuman mati sebagai terlalu keras. Kita berharap negara-negara lain akan mengambil pendirian yang sama.

“Jadi, kita sedih kerana hukuman gantung sepatutnya diganti dengan hukuman lain, seperti mana yang kita laksanakan dalam kes tertentu,” kata Tun Dr Mahathir Mohamad pada sidang media di lobi Parlimen pada Rabu.

Pada Selasa, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang), Datuk Liew Vui Keong berkata, kerajaan akan mengemukakan surat kepada Singapura untuk berbincang mengenai hukuman mati seorang lelaki rakyat Malaysia yang akan dilaksanakan pada Jumaat ini.

Michael Garing dari Kapit, Sarawak disabitkan kesalahan membunuh pada 2015 oleh Mahkamah Tinggi Singapura dan mahkamah rayuannya mengekalkan sabitan itu pada 2017.

Awal minggu ini, penasihat Lawyers for Liberty, N. Surendran berkata, keluarga Michael hanya diberi notis lapan hari mengenai pelaksanaan hukuman tersebut dan mereka diberitahu untuk mengatur pengebumian yang diperlukan.

Michael dan seorang lagi dari Sarawak, Tony Imba, merupakan sebahagian daripada kumpulan yang melakukan rompakan, mencederakan tiga mangsa dan membunuh mangsa keempat pada 2010.

Kedua-duanya menyerang dan merompak empat lelaki di kawasan Kallang dari lewat malam 29 Mei 2010 hingga awal pagi hari berikutnya.

Tony disabitkan hukuman penjara seumur hidup memetik laporan TStar.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");