Berita Hari Ini

Pas Desak PM Pecat Guan Eng

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad digesa supaya memecat Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dari kabinet berikutan dakwaannya bahawa persefahaman UMNO-PAS adalah suatu ‘perisytiharan perang’ ke atas masyarakat bukan Melayu di negara ini.

Gesaan tersebut dibuat Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan, dalam satu kenyataan, Khamis.
Ujar beliau, Mahathir perlu berbuat demikian sebelum keadaan menjadi lebih buruk dan parah.

“PAS melihat kenyataan Lim tersebut amat merbahaya kepada keharmonian, perpaduan dan semua sistem yang ada dalam negara ini.

“Justeru saya menyeru seluruh rakyat yang cintakan keamanan dan kerukunan agar membuat laporan polis terhadap Lim kerana menghasut,” katanya.

Ahli Parlimen Kota Bharu itu merujuk kenyataan Lim semalam yang menggesa MCA untuk meninggalkan BN memandangkan UMNO dan PAS kini bergandingan. Kenyataan itu hanya di keluarkan dalam bahasa Cina.

Dakwa Lim, UMNO dan PAS kini ‘mengisytiharkan perang’ kepada masyarakat bukan Islam.

Beliau memberi contoh semasa kempen pilihan raya kecil Cameron Highlands dan Semenyih yang menyaksikan kedua-dua parti itu membuat kenyataan “ekstremis” seperti membidas tindakan kerajaan persekutuan melantik individu bukan Islam sebagai menteri kabinet.

Lim turut mendakwa PAS dan UMNO melaga-lagakan antara orang Melayu dan kaum lain.

Walau bagaimanapun, lewat tengah malam semalam, Lim mengeluarkan pembetulan dalam kenyataan asalnya untuk menggantikan perkataan “mengisytiharkan perang” kepada “menyasarkan”.

Mengulas lanjut, Takiyuddin berkata PAS menganggap kenyataan Lim sebagai menghasut, bersikap chauvinis dan tidak demokratik memetik laporan AgendaNews.

“Di samping itu kenyataan beliau juga menggambarkan DAP adalah parti ‘anti Melayu-Islam’.

“Sebenarnya kenyataan Lim itu yang merupakan ‘perisytiharan perang’ dengan menekan butang paniknya,” katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");