Berita Hari Ini

Kerajaan Akan Pinda Akta Kerja Untuk Bela Pembantu Rumah

PUTRAJAYA: Kementerian Sumber Manusia dalam perancangan lakukan pindaan terhadap Akta Kerja 1955 bagi memberi perlindungan lebih baik kepada pembantu rumah.

Menterinya, M Kulasegaran berkata, keputusan itu bagi mengawal selia peningkatan isu penderaan dan penindasan membabitkan pembantu rumah yang bekerja dalam negara.

“Ia masih di peringkat cadangan, kita perlu adakan perbincangan dengan ramai pemegang taruh dan pihak berkaitan bagi memperhalusi penggubalan akta baru ini.

“Pindaan kepada Akta Kerja 1955 hanyalah mekanisme sementara bagi melindungi pembantu rumah, namun mereka memerlukan perlindungan lebih baik.

“Kita akan pertimbangkan perkara ini dan lakukan yang sepatutnya bagi memastikan hal ehwal serta kebajikan pembantu rumah terjamin,” katanya dalam sidang media, di kementeriannya.

Beliau berkata demikian bagi mengulas mengenai tragedi malang menimpa seorang pembantu rumah warga Indonesia, Adelina Jerima Sau, 21, yang meninggal dunia kerana kegagalan pelbagai organ.

Ia selepas wanita berkenaan didakwa didera majikannya di sebuah rumah di Bukit Mertajam tahun lepas.

Selain Akta Kerja 1955, Kulasegaran berkata 6 akta lain yang dianggap tidak sesuai dengan keadaan semasa akan dipinda pada sidang Parlimen akan datang, sambil memaklumkan beliau kecewa apabila tidak dapat melakukannya dalam tempoh setahun memegang kementerian itu lapor FMT.

Akta berkenaan adalah Ordinan Buruh (Sarawak Bab 76); Ordinan Buruh (Sabah Bab 67); Akta Perhubungan Perusahaan 1967; Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994; Akta Kesatuan Sekerja 1959 dan Akta Standard – Standard Minimum Perumahan dan Kemudahan Pekerja 1990.

Katanya, kementeriannya turut berhasrat menggubal akta baru yang memberi perlindungan kepada 1.4 juta suri rumah menerusi perlindungan dari Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso), serta 1 lagi akta yang enggan didedahkannya.

“Ia masih di peringkat awal cadangan, justeru perincian lanjut akan diumumkan secara berperingkat selepas kita mengadakan perbincangan dengan pihak berkaitan,” katanya.

Mengulas mengenai janji dalam manifesto Pakatan Harapan untuk mengurangkan kebergantungan pekerja asing dalam negara, Kulasegaran mengakui ia sukar dilaksanakan.

Menurutnya, terdapat permintaan luar biasa terhadap pekerja asing untuk bekerja di dalam negara, memandangkan kekurangan pekerja tempatan untuk mengisi kekosongan pekerjaan berkenaan.

“Ia perkara susah diatasi kerana ada permintaan luar biasa dalam kalangan pemain industri baru dalam negara, mereka kata mereka perlukan lebih banyak pekerja asing.

“Ia memandangkan tidak ada pekerja tempatan berminat untuk bekerja. Bagaimanapun, ia bukan mustahil untuk diatasi, ia ambil masa untuk kita laksanakan,” katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");